Annons:

Premium

Hotell och restauranger tappar tio procent

Svenskarna håller hårt i sina plånböcker. Konsumtionen var 12 procent lägre under förra veckan, och 10 procent lägre under de fyra veckorna fram till 11 mars. Nästan alla kategorier, förutom livsmedel, minskar, visar Swedbank Macro Research. Text: Janne Sundling

För hotell och restauranger syns till skillnad mot tidigare under året en tydligt nedgång från slutet av februari. Perioden efter skolloven visar normalt sett en nedgång, men är nu djupare än tidigare. Om det är en långvarig nedgång visar sig under de kommande månaderna. 

Siffrorna från Swedbank Macro Research över konsumtionen bygger på faktiska korttransaktioner.

En liknande bild ges av Statistiska centralbyrån på onsdagen: inflationen för februari var 12 procent, mätt på konsumentprisindex (KPI. Det något högre jämfört med januari då den låg på 11,7 procent. Matprisökningarna har inte varit så stora på ett år sedan 1950-talet. På årsbas har livsmedel blivit 22,1 procent dyrare, enligt SCB, och boendekostnader har ökat med 18,4 procent. Paketresor är det som ökat mest under februari, 12,5 procent, medan el är det enda posten som minskat under månaden, med 8,9 procent.