Annons:

Premium

Regeringen öppnar för gårdsförsäljning av vin och öl

Sverige ska ha gårdsförsäljning, förklarade energi- och näringsminister Ebba Busch nyligen. Fast frågan har gång på gång hamnat i den politiska malpåsen. Och förslaget som i så fall genomförs är starkt begränsat. Text: Janne Sundling

När energi- och näringsminister Ebba Busch medverkade på Visita Stockholm Summit nyligen var hon positiv:

– Det är såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning, sa Ebba Busch.

KD och L har annars varit de partier som tvekat mest i frågan, och som traditionellt haft starkast band till nykterhetsrörelsen som är emot. Centerpartiet, som står utanför regeringsunderlaget, är det parti som är starkast förespråkare.

– Den senaste utredningen är på bordet och deras förslag ska vi arbeta vidare med, sa landsbygdsminister Peter Kullgren i höstas.

Tre statliga utredningar har sedan 2010 arbetat med frågan. Deras svar kan beskrivas i: 1. Nej. 2. Nja. 3. Ja, men vid speciella tillfällen och småskaligt. Allt hänger ihop med om Systembolagets monopol kan ifrågasättas vid an allt för vidlyftig gårdsförsäljning.

Den senaste gårdsförsäljningsutredningen föreslår att den ska vara tillåtet i anslutning till betalda studiebesök eller föreläsningar om den aktuella produkten och på tillverkningsstället. Det ska gälla i sex år och därefter utvärderas.

Gårdsförsäljning lyfts ofta fram som något som kan gynna landsbygden och intresseorganisationen LRF som är bland de flitigaste anhängarna ser det som en diversifiering i lantbruket.

Hur stort är då detta sett till besöksnäringen? Jo, föreningen Svenskt Vin har bland sina medlemmar 43 kommersiella vingårdar och 126 hobbyvingårdar. Men det finns över 400 bryggerier i Sverige, många av dem lokala microbryggerier. 

Och som vanligt är nog inte sista ordet sagt i frågan, även om det ser ut att finnas en riksdagsmajoritet för.

Partier som är emot gårdsförsäljning: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet

Partier som är för gårdsförsäljning:

Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna (samtliga säger att man samtidigt vill behålla Systembolaget)