Annons:

Premium

Stockholm nionde vänligaste stad i Europa

Vad får oss att gilla storstäder? Nu är det undersökt. forskare vid Kyoto Institute of Technology har analyserat nästan 2 miljoner geotaggade tweets från London och San Francisco. Condé Nest har låtit sina läsare utse de vänligaste städerna i Europa. Text: Janne Sundling

De flesta storstäder erbjuder en hat-kärleksrelation mellan turister och lokalinvånare. Studien bryter ner vilka platser i städer som inspirerar till mest ilska och avsky – och de som väcker mest glädje.

Inte så överaskande kanske fann man att positiva känslor väcktes på platser som restauranger och parker och mer negativa på kontor och sportarenor. 

Forskningen, baserad på inlägg på sociala medier från 2016 och 2017, publicerades i veckan i nättidskriften PLOS One.

Gröna och rekreationsområden utlöste de mest positiva känslorna för stadsbor, och platser som simbassänger, segelhamnar, kustlinjer och båthamnar hade tweets med höga nivåer av glädje. 

San Francisco, USA

San Francisco, hem för parker som Mission Dolores, Buena Vista och Alamo Square, är känt för sitt överflöd av grönområden. Tweets från hotell och matställen visade också på höga glädjenivåer.

Inte överraskande var transporterna en spänningspunkt för båda städerna. Tweets som gjordes nära tågstationer, busshållplatser och broar överbelastade av biltrafik förmedlade känslor av avsky och ilska. Men det kanske har förbättrats under de senaste åren, åtminstone för London: Förra året fick stadens kollektivtrafiksystem ett erkännande som ett av de bästa i världen baserat på faktorer som avstånd till kollektivtrafik, överkomliga priser, drifttider, trängsel och pendlingshastigheter .

Forskarna tittade också på tweets kring stora evenemang. San Francisco twittrare visade sina högsta nivåer av ilska, sorg och avsky under tidigare president Donald Trumps invigning och 2017 Women’s March. 

På nyårsafton skickades den högsta nivån av glada tweets ut. För London visade tweets de högsta nivåerna av rädsla och sorg under Westminster- och London Bridge-attackerna från 2017. Den högsta nivån av förtroende och förväntan visades under 2017 års allmänna val i Storbritannien.

Forskarna tror att resultaten kan bidra till att förbättra infrastrukturen i enskilda städer. Att veta vilka aspekter av stadsliv som framkallar positiva eller negativa reaktioner kan ge en ram för bättre stadsplanering, som strukturella förändringar av transitknutpunkter eller lägga till fler grönområden.

Condé Nest Travel har låtit sina läsare utse de vänligaste städerna i Europa 2022 och då ser listan ut så här:

  1. San Sebastián, Spanien

Vänligast enligt läsarna och med ett baskiskt kök med Michelinbeströdda krogar.

  1. Brügge, Belgien

Medeltidsstad med bra utbud av krogar och öl, kanalpromenader och stränder.

  1. Reykjavik, Island

Närkontakt med viktingarnas historia, varma källor, exotiskt utan att vara farligt. ”Tungur knivur”.

  1. Köpenhamn, Danmark

Färgstarkt med hygge, smørrebröd och Scandi-cool och hyllad som Europas mathuvudstad.

  1. Porto, Portugal

Portugal är inne på alla plan, och Porto ett starkt alternativ till Lissabon med gammaldags charm och portvin.

  1. Dublin, Irland

Irländsk historia kombinerat med ett vibrant nattliv där det är lätt att få nya vänner på otaliga pubar.

  1. Oslo, Norge

Kliver ut ur skuggan av Köpenhamn och Stockholm, och lockar dem intresserade av design, ”autentisk mat”. Dyrt, men allt hetare.

  1. Lissabon, Portugal

Nytt favoritresemål för weekendturister. Billigt, och underskattad matscen och nattliv.

  1. Stockholm, Sverige

”Från det coola ökvarteret Södermalm till de livliga barerna på Östermalm och pittoreska kullerstensgator i gamla stan, Gamla Stan, trotsar Stockholm alla som besöker att inte anta sin avslappnade, älskvärda attityd. Utspridda över 14 holmar”

  1. Amsterdam, Nederländerna

”Vykortsdestination” som erbjuder kanalturer och smygtittar in i husbåtarna. Har kämpat för att bättra sitt rykte som rumlarstad.

  1. Aten, Grekland

Återfärd till antiken, billigt och trivsamt om inte smogen och värmen får luften att stå still.

  1. Dubrovnik, Kroatien

Kroatien snart lika framgångsrik inom turism som inom fotboll. Stadsmuren ger en naturlig avgränsning i en promenadvänlig stad.

På nytt jobb