Annons:

Premium

40 miljoner till utebliven skridskobana som frös inne

Vad har Trollhättan som Köpenhamn inte har? Ja, bland annat en olympisk mästare på skridskor. Nils van der Poel tog dubbla OS-guld och hyllades på idrottsgalan i veckan med mängder av priser. Den danska skridskosporten ser däremot inte alls ljust på framtiden. Text: Janne Sundling

Henk Roelofs, som naturligtvis har nederländska rötter, har drömt och längtat i minst nio år. Framför sig såg han att Genforeningspladsen i Köpenhamn skulle få en ishall som inrymde en 400 metersbana för skridskoåkning. En arena för nya danska skridskoåkare, och kanske på sikt talanger något i närheten av van der Poel?

Henk Roelofs med OS-mästaren Nils van der Poel

Men nu är hoppet ute.

För ett år sedan konstaterade kultur- och fritidsnämnd att det redan spenderat 40 danska miljoner på projektering av en ishall, och det var helt enkelt logiskt att den skulle bli av.

Men i veckan satte de i stället stopp för alla planer på en ishall.

– Det är tråkigt. Vi fick i utsikt en fantastiskt vacker ishall. Nu får vi ingenting, säger Henk Roelofs till Berlingske.

Han har varit medlem i skridskoföreningen HLF72 sedan 1987 och ordförande sedan 2010. 

Från 2001 fick isentusiasterna en mobil ishall på Genforeningspladsen i nordvästra Köpenhamn. Banan var den enda i Danmark som var tillräckligt lång för seriös skridskoåkning under tävlingsförhållanden.

Med åren blev banan sliten och 2014 beslutade Köpenhamns politiker att en permanent skridskobana skulle byggas – kombinerat med en konstgräsplan.

Än i dag har skridskobanan som kostat 40 miljoner danska kronor aldrig använts. Förklaringen är enkel: kylelementen klarar inte av att frysa isen.

– Det är ett helt galet. Vi har byggt en toppmodern anläggning med en kombinerad konstgräsplan och professionell skridskobana. Allt är bra tills du häller vatten på planen för första gången och får reda på att det helt enkelt inte kan frysa vattnet till is, sa Jonas Bjørn Jensen, ledamot i Kultur- och fritidsnämnden förra året.

Men så sent som i februari 2022 beslutade en enig kultur- och fritidsnämnd att projektet skulle fortsätta.

Med ett tilläggspris på ytterligare 30 miljoner – och ett planeringsbidrag på 1,7 miljoner – skulle det totala priset hamna på hisnande 71,7 miljoner kronor.

Men ett år senare, i januari 2023, slog förvaltningen på bromsen – och rekommenderade att helt lägga ner projektet.

Bara den förväntade energiförbrukningen skulle med nuvarande elpriser beräknas kosta cirka 1,6 miljoner årligen. 

– Som det ser ut nu är det svårt att försvara att vi bygger en öppen frysbox, säger Jonas Bjørn Jensen (S) till Berlingske.

– Många som har sett fram emot det. Och nu måste vi gå ut och säga att det inte blir någonting trots allt. Det är det värsta. Men det ändrar inte på att det blir en orimlig energiförbrukning på en helt annan nivå än väntat.

Skridskoentusiasten Henk Roelofs ser en mångårig dröm gå i kras.

– Vi har stått vid sidan av och skakat på huvudet. Redan från början kände vi oss inte hörda, säger han och tror föreningen läggs ned.

I dag har föreningen HLF72 som under sin storhetstid hade flera hundra medlemmar, kvar högst tio medlemmar och klubbkassan är tom.

Fotbollsklubben Union kan däremot fortsätta träningar och matcher på Genforeningspladsen.