“Utbudet av turistmål är inte det samma som det var före pandemin”
Efter nära tre år lättade Kina på sina strikta reseregler, men nu finns nya bakslag i smittspridningen inom Kina. Kinas anseende har dessutom fläckats av allt mer aggressiva handlingar, med kränkningar av mänskliga rättigheter och godtyckliga frihetsberövanden.
Resandet ökar globalt när världen går förbi nödstadiet av covid, men utbudet av turistmål är inte det samma som det var före pandemin. Ökade geopolitiska spänningar, ekonomisk instabilitet och växande auktoritärism har minskat alternativen, vilket gör att många destinationer faller bort för den genomsnittliga turisten.
Kinas spricka med väst har skapat en kyla för både affärs- och nöjesresenärer. Och att besöka Ryssland nu är uteslutet för de flesta sedan invasionen av Ukraina. Naturligtvis anses Ukraina självt, liksom dess grannländer, inte heller längre vara hållbara destinationer för de flesta resenärer. Andra hot spots blossar upp med jämna mellanrum, som Peru, där turister nyligen evakuerades från Machu Picchu efter avsättningen av landets president.
Dale Buckner, verkställande direktör för den USA-baserade säkerhetstjänsten Global Guardian, säger till The Globe and Mail att det finns större osäkerhet nu än det har varit under de senaste 80 åren.
– Det finns mer spänningar mellan stora nationalstater, särskilt kärnvapenkapabla nationalstater, än vi har haft på länge.
Hans företag tar fram en global riskkarta, som har uppdaterats för att visa att i många länder är hotet om oroligheter, såväl som kriminalitet, terrorism, hälsofrågor och naturkatastrofer, nu högre.
Medan resenärer alltid har varit tvungna att hålla ett öga på utvecklingen på potentiella destinationer, säger Bruce Poon Tip, grundare av reseföretaget G Adventures, att övervakning av risker har blivit allt viktigare. Kort efter invasionen av Ukraina stoppade G Adventures sina turer till Ryssland och hindrade också ryska medborgare som bodde i landet från att boka deras resor. Det var bara en av många destinationer som företaget tvingats lägga ner under de senaste åren.
– Vår snabbast växande resa för sex år sedan var Iran – vi kunde inte göra fler resor snabbt nog – och den är nu borta. Eller titta på Myanmar. Det är stängt och det var ett stort resmål för oss tidigare, säger Poon Tip.
– Vissa människor kommer fortfarande att resa till Turkiet, men på grund av den politiska situationen är det mycket färre som reser dit än för fem år sedan. Listan fortsätter och fortsätter.
Men det finns några ljuspunkter. Colombia, som länge var dött som resmål på 1990-talet och början av 2000-talet på grund av brottslighet och drogkartellerna, har ökat avsevärt när regeringen anammat turismen. En av världens största resmål, Egypten, börjar komma tillbaka efter år av instabilitet, säger han. Sydkorea, som hanterade covid-19 väl, är populärt, liksom Costa Rica, som blev en het plats för digitala nomader under pandemin.
“Resenärer uppmanas att inte lita på gamla blogginlägg, guideböcker eller information från personer som besökte för flera år sedan”
Branschobservatörer har en känsla av att människor undviker avlägsna destinationer som kräver flera flyg. Siffror från World Tourism Organization visar att det inrikesresandet har återhämtat sig mer än det internationella resandet över hela världen (inrikes flygplanssäteskapacitet minskade med 17 procent i september från prepandemiska nivåer; det internationella resandet minskade med 31 procent). Europa och Amerika leder återhämtningen när det gäller att välkomna internationella ankomster.
– Vi ser mycket mer av det vi kallar kortdistansresor. Folk vill åka någonstans utländskt, men inte för främmande. Någonstans har de en uppfattning om säkerhet, säger Wayne Smith, t f chef för gästfrihet och turismledning vid Toronto Metropolitan University.
Resenärer uppmanas att inte lita på gamla blogginlägg, guideböcker eller information från personer som besökte för flera år sedan. Istället bör de leta efter aktuell information, inklusive regeringarnas reseråd. Resenärer bör också granska sitt försäkringsskydd, och medan de är borta, hålla sig à jour med nyheterna så att de är medvetna om den större utvecklingen.
KINA
Repressiva tillslag och frågor relaterade till covid har avsevärt minskat Kinas attraktionskraft, och dess insatser i Hongkong och hot mot Taiwan har ökat risken för regionen.
RYSSLAND
Dina drömmar om att åka den transsibiriska järnvägen får vänta. Resenärer i Ryssland kanske inte kan använda sina bankkort och kan möta brist på produkter och granskning från lokala tjänstemän. Att lämna kan också vara knepigt, med begränsade flygningar ut ur landet.
LIBANON
En finanskris i Medelhavsnationen har lett till hyperinflation och brist på elektricitet, medicin, bränsle och mat. Beirut var en stor feststad, men nu är Libanon i total kollaps.
SRI LANKA
Efter att det lankesiska inbördeskriget upphörde 2009, lockade landet som ett turistmål, känt för sina underbara surfplatser, läckra teplantager och kryddig gatumat. Men regeringens misskötsel och korruption ledde till en ekonomisk kris förra året, där lokalbefolkningen klarade av ransonering, hyperinflation och brist på varor.