Annons:

Premium

Nu slår han in permanent – och efter sin död

Konstnären som kallas Christo dog 2020 kan postumt få se sitt sista verk fullföljt. Året efter hans död kläddes Triumfbågen in i tunt tyg. Men det sista konstverket blir ännu mer gigantiskt om det blir av. Text: Janne Sundling

Ett tillfälligt konstverk, som har en utmätt tid och sedan monteras ned. Christos inslagningar har väckt känslor, men också stor nyfikenhet och verkat som turistmål. När Triumfbågen i Paris slogs in drog det sex miljoner besökare. En effekt som kanske i sig var en del av konstverket.

Mots slutet av sitt liv bad han sin brorson att lova att han skulle färdigställa de två sista verken av konstnären och hans fru Jeanne-Claude.

Triumfbågen blev insvept i september 2021. Det gjordes med 270 000 kvadratmeter silverblått tyg, ett projekt som krävde 1 600 arbetare. 

Nu försöker brorsonen Vladimir Yavachev, som varit parets projektledare i 32 år, slutföra det sista arbetet: en ökenintallation kallad Mastaba som är stor nog att rymma två stora pyramider i sig.

– Det är vårt sista löfte och vårt sista uppdrag, förklarar Yavachev.

Mastaba skulle vara något av en avslut för paret. En enorm skapelse inspirerad av de ziggurat, de tempeltorn som byggdes i Mesopotanien för 4 000 år sedan. 

I modern tid dock inte av sten, utan av hundratusentals oljefat staplade 150 meter högt, 300 meter långt. Det skulle bli den största skulpturen i världen om och när den uppförs i Liwaöknen, cirka 100 mil söder om Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Och till skillnad från konstnärernas tidigare verk skulle The Mastaba bli en permanent installation.

För att finansiera projektet kommer man att använda ett nytt finansieringsverktyg, med Non-fungibel tokens, som ett digitalt ägarbevis i konstverket, men inte möjligt att sälja vidare.

Sammantaget skulle det att krävas 410 000 flerfärgade oljefat för att bygga The Mastaba. Bygget beräknas pågå i tre år, även om monteringen på plats bara tar två veckor. 

För att nå dit säger Yavachev att Christostiftelsen kommer att sälja NFTs av varje fat för upp till 10 000 dollar vardera.

Men de som investerar 10 000 kommer så småningom att få ett eget av de 55-liters oljefat som används för The Mastaba, eftersom underhållet kommer att kräva att faten bytas ut vart femte år. 

– Som med en katedral, när alla sponsrar en sten. På detta sätt får du faktiskt stenen, säger Yavachev. 

Inslagning av tyska riksdagshuset 1994.

Förenade Arabemiraten har ännu inte gett regeringens godkännande för skulpturen. Men officiellt avslag har misslyckats med att stoppa Christo och Jeanne-Claudes projekt tidigare. Han förklarade att 1994, när den dåvarande förbundskanslern i Tyskland avslog konstnärernas begäran att slå in riksdagen, tog parlamentet upp frågan och röstade för, vilket gjorde det möjligt för dem att slå in parlamentsbyggnaden under två veckor 1995.

Mastabaprojektet började Christoparte skissa på redan 1977. Den tänkta platsen ligger 160 mil från Abu Dhabi City i Liwaöknen. Kanske inte så besöksvänligt. Men Christofantasterna brukar inte tveka för utmaningar.