”Det är ingen stor åtgärd från stadens sida och den innebär ingen utgift för kommunen”
Göteborgsväder vintertid brukar ofta innebära ihållande regn kombinerat med starka vindar. Det regnar så att säga horisontellt. Inte så inbjudande, men vill göteborgarna äta ute ska det gå.
Under pandemin fick Göteborgs restaurangägare möjlighet att ha kvar uteserveringarna under vintern, för att stötta en hårt utsatt bransch.
Nu står branschen inför nya utmaningar, med prisökningar på det mesta, och stegrande inflation som leder till färre gäster. Restauranger ser fram mot en kylig säsong, bildligt och bokstavligt.
Men krogarna ska i alla fall kunna servera ute som under pandemin.
– Det är ingen stor åtgärd från stadens sida och den innebär ingen utgift för kommunen, säger Moderaternas kommunalråd Hampus Magnusson till Göteborgs-Posten.
– Det har varit tuffa år för besöksnäringen och alla vet hur viktig den är för stadens attraktionskraft och för att skapa jobb, inte minst för unga och utrikesfödda, säger Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors.
De ordinarie tillstånden för uteserveringarna gäller till den 31 oktober.
Men S-V-MP som samtidigt siktar på att ta över styret i staden från årsskiftet är inte med på förlängningen.
– Vi ska göra vad vi kan för att stödja de här sektorerna och vi är positiva till att se över reglerna, men det kräver en bättre planering. Synd att högerstyret slänger ut ett förslag så sent utan beredning. Det är inte seriöst, säger Blerta Hoti (S).
Med minsta möjliga marginal – 41 röster mot 40 – beslutade kommunfullmäktige öppna för uteserveringar i Göteborg under vintern.