Annons:

Premium

Neom – Saudiarabiens futuristiska framtidsplan som hämtad ur sci-fi-film

Trojena ett resmål som kombinerar skidåkning med vattensport. Var – jo, i Saudiarabien. Planerna fortskrider på ett gigantiskt landområde vid Röda haet som ska locka turister och nya företag för att bryta landets oljeberoende. Eller blir det bara en dröm? Text: Janne Sundling

”AI ska bli ’hjärtat’ i Neom”

Megasatsningen går under det samlande namnet Neom. Planerna började dras upp 2016 och ingår i landets Vision 2030-plan för att komma bort från det starka beroendet av oljeekonomin.

Fast på ritbordet kan allt verka som en scen ur en sci-fi-film. 

Med en enorm budget på 500 miljarder dollar är Neom-projektet ändå igångsatt under oktober med de första grävarbetena. Det har också många kritiker globalt, som beskriver det som önsketänkande och orealistiskt. Fast kritiken kommer knappast från området som har få invånare i dag, men som enligt planerna ska kunna få upp till nio miljoner invånare.

En utgångspunkt är också att området har det mildaste klimatet i landet, i meningen minst varmt.

Huvudpunkten i projektet, The Line, ska bli en linjär stad med utopiska miljöer som hämtade direkt ur en Hollywood-film. Två parallella skyskrapor ska skära igenom öknen i 170 kilometer från kusten till bergen, och ska vara 200 meter breda och 500 meter höga. 

Oxagon ska bli en ”port till avancerade och rena industrier”, som ska bli det största flytande industrikomplexet i världen.

Trojena ska bli ett högst speciellt resmål året runt med en skidbacke, mountainbiketurer, dykning och andra vattensporter, hälsofaciliteter och ett naturreservat.

– Jag vill vara tydlig med detta – Neom är ett komplext, djärvt och mycket ambitiöst företag och det är absolut inte lätt att genomföra, säger Antoni Vives, stadschef på Neom, till tv-kanalen CNBC.

– Men vi gör stora framsteg, och det är spännande att se visionen komma till liv.

“40 procent av världens befolkning når hit inom sex timmars flygtid”

Nu vill man locka internationella topptalanger inom branscher som turism, teknik och underhållning att etablera sig i Neom.

De som skulle nappa skulle flytta till ett samhälle utan vägar, inga bilar – bara flygande taxibilar – plus ett höghastighetståg med en transittid från början till slut på bara 20 minuter. 

Enligt planerarna ska varje område att drivas enbart av förnybar energi och omges av grönskande natur.

Allt detta sker i världens snabbast växande ekonomi. Enligt det globala fastighetskonsultföretaget Knight Frank har det totala värdet av fastighets- och infrastrukturprojekt sedan lanseringen av Saudiarabiens nationella plan 2016 nu passerat 1,1 miljarder dollar.

– Vi ser för närvarande 15 giga-projekt i olika faser av byggande runt om i kungariket, av vilka många är nya fristående superstäder, kommenterade Knight Franks Harmen de Jong, partner och chef för fastighetsstrategi och konsultverksamhet för Saudiarabien.

– Jag tror att det här projektet är oöverträffat och kommer att driva innovation och teknik som vi aldrig har sett förut, säger Catherine Granger, VD för den regionala artificiell intelligens-specialisten Trajan Consulting till CNBC.

AI ska bli ”hjärtat” i Neom. Grangers företag har haft ett nära samarbete med Neom och hon tror starkt på projektet. 

– Globala multinationella företag ser nu landet som ett av de mest produktiva affärscentra i världen, säger hon.

Neom är tänkt som en global inkörsport för internationell handel på grund av det strategiska läget vid Röda havet som nästan 13 procent av världens handel passerar – plus att 40 procent av världens befolkning når hit inom sex timmars flygtid.

Utöver att locka affärsinvesteringar har Neom stora planer för konst- och kulturvärlden, och öppnade nyligen Neom Media Village och Bajdah Desert Studios som tillsammans utgör landets största ljudscener och stödanläggningar för filmproduktion. Syftet är att utveckla kungarikets medieindustri, ett annat nyckelfokus i Vision 2030-planen.