Annons:

Premium

Så mycket dyrare blir din pizza 2023

Höga elpriser och hög inflation gör att pizzan som redan ökat i pris kommer att bli runt 16 procent dyrare nästa år. Det visar Stockholms Handelskammare som räknat på förväntad prisutveckling. Dagens snittpris på 120 kronor kan öka till 139 kronor.

”Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna”

Restaurangbranschen drabbas hårt av stigande priser på de råvaror och energi man förbrukar. 

– För att klara ekonomin och kunna betala räkningar måste pizzeriorna antingen höja priserna eller sänka sina lönekostnader, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare. 

De har räknat på ett exempel kring hur något så enkelt som en prishöjning på en pizza kan skapa en negativ spiral och få större effekter än vad som tros vid en första anblick.  

Vesuvio, pizza.

Räkneexemplet utgår från en vanlig Vesuvio. I takt med att pizzerior får dyrare utgifter kommer priset för Vesuvion att stiga från det nuvarande snittpriset på 120 kronor till 139 kronor för att undvika personaluppsägningar.

–Allt har blivit dyrare för pizzerian, inte minst el till ugnen och ingredienserna, och det är utgifter som restaurangen inte kommer undan, säger Stefan Westerberg. 

– När priserna går upp, i kombination med tunnare plånböcker hos kunderna, kommer företagens försäljning att minska. När pizzan blivit dyrare kommer färre kunder och då måste bagaren höja priset ytterligare för att kompensera för den minskade försäljningen. Det blir lätt en negativ spiral av prishöjningar som slutar i konkurs, säger Stefan Westerberg.   

Risken är stor för att ännu sämre ekonomiska tider väntar för hushållen och företagen innan det kommer att lätta.  

– För att bryta inflationsspiralen måste landets ekonomi hitta en ny jämnvikt där priser, löner och utbudet av varor stabiliseras. Det är ofta en smärtsam process där företag går omkull och människor blir arbetslösa eller får sämre ekonomi, säger Stefan Westerberg.   

På nytt jobb