Annons:

Premium

Hotellen ökade 30 procent i stadskärnor

2021 ökade den totala omsättningen i Sveriges stadskärnor med 10 procent jämfört med 2020. Siffrorna visar på återhämtning efter pandemiåren, men omsättningen var totalt sett inte tillbaka på samma nivå som före pandemin.

”Den högsta omsättningsutvecklingen ser vi i storstädernas stadskärnor”

Fyra av fem besökare kom tillbaka efter pandemin. Allra mest ökade omsättningen i storstäderna. Småstäderna ökade minst, men är den enda stadskärnegrupp som är uppe i en omsättning som är högre än före pandemin. Detta visar årets rapport Cityindex Sverige, ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research.

Cityindex Sverige kartlägger och jämför den kommersiella utvecklingen i Sveriges 107 stadskärnor. 

Siffrorna visar på återhämtning efter pandemiåren, men omsättningen var totalt sett inte tillbaka på samma nivå som före pandemin, undantaget småstäderna som 2021 omsatte mer än de gjorde före pandemin.

Storstäderna ökade procentuellt mest med 16,2 procent. De större städerna ökade sin omsättning med 5,8 procent. De medelstora städerna ökade med 5,6 procent. Småstäderna ökade sin omsättning med 3,5 procent.

– Den högsta omsättningsutvecklingen ser vi i storstädernas stadskärnor. Utbudet av hotell och restauranger är stort här, och det är de branscher som tillsammans med beklädnad står för den största ökningen, säger Emma Hernell, vd, HUI Research.

Samtliga branscher i stadskärnorna hade en positiv utveckling under 2021. Starkast utveckling hade hotellbranschen som visade en 30 procentig ökning, modehandeln ökade med 20 procent och restaurangbranschen med 14 procent. Dagligvaror är den enda bransch i stadskärnorna som har ökat sin omsättning för varje år.

Fyra av fem besökare kom tillbaka till stadskärnorna efter pandemin. Det visar data över besöksflöden.

Reservation & Ticketing Agent – Copenhagen
Sista ansökningsdag:
30 september 2024