Annons:

Premium

Framtiden kan finnas i pengar som går att tvätta

Har du kvar en 20-pundssedel i papper i plånboken efter senaste resan? På lördag blir den helt värdelös och britterna får sedlar helt i plast. I dag har ett 20-tal länder gått över till sedlar i polymerplast. Text: Janne Sundling

I Storbritannien är det drygt 360 miljo0ner sedlar som ska (eller i de flesta fall redan har) bytts ut. 20 och 50-pundssdelarna byts ut mot sedlar i polymerplast.

I Sverige har man övervägt plastsedlar, men valt att fortsätta på pappersspåret. Eller snarare bomullspapperspåret, och även i svenska sedlar ska det finnas en mindre inblandning av plast.

Sverige är också det kanske minst kontaktlösa landet. 2020 var bara nio procent av konsumtionen betald med kontanter. 

Bank of England har förklarat skiftet med att de nya pengarna är renare, säkrare och starkare, de får alltså längre livslängd. Inte minst är de svårare att förfalska. 

Men är inte plast mer miljöförstörande än papper? Nja, utvecklingen av tillverkningsprocessen har reducerat mängden avfall och koldioxidavtrycket, menar Bank of England.

Plastpengarna är rent av rätt hållbarhetssteg, menar Ping Wang, kommunikatör på Internationella Valutafonden, IMF, i en artikel och hänvisar till en kanadensisk studie.

– Till exempel, fann studien, ger polymersedlar en 32-procentig minskning av den globala uppvärmningen och 30-procentig minskning av det primära energibehovet jämfört med papper. Viktigast är att polymersedlar håller mer än dubbelt så länge som papperssedlar – och högre valörer, som hanteras mer sällan, håller ännu längre. Detta innebär att färre sedlar behöver tillverkas och distribueras. Och polymersedlar väger mindre än papperssedlar, så även deras transport och distribution är bättre för miljön, skriver hon.

Att plastpengar är renare har också rumänska forskare kommit fram till som studerat spridning av baciller och virus via sedlar. Och i fängelser som testar narkotikaförekomst är det sedan länge känt att papperspengar nästan alltid varit i kontakt med någon som använt sig av substanserna och att de kan ge utslag i känsliga scanners.

Första plastsedlarna kom i Australien 1988 och används i dag även ibland annat Kanada, Fiji, Mauritius, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Rumänien och Vietnam. Och från lördag är alltså brittiska sedlarna helt i plast.

Där började man med fempundssedlar i plast redan i september 2016, men växlar nu alltså helt. Bank of England räknar med att man kommer att spara 100 miljoner pund på tio år.

Svenska Riksbanken testade plastsedlarna noga innan man valde att fortsätta med papperspengar. Avgörande argumentet var tekniken som missfärgar pengar om en väska eller förpackning öppnas felaktigt under värdetransporter.

Nästa vägval var Eurozonens. Alla Eurosedlar ska göras om från 2024. Europeiska Centralbanken tog redan 2014 beslutet att fortsätta med papperspengar, fast förklarade att ”de med stor intresse följt vad Bank of England gör och andra centralbanker har gjort världen över”.

Men det slutade med sedlar i papper. 

Renare, säkrare och mer långlivade, fann man i forskning om sedlarna i plast som Kanada införde 2011.