”Den övergripande summeringen för 2022 är ändå försiktig optimism, mindre vin, intensiva smaker”
Brännande hetta och rekordstor torka under sommaren blev ytterligare en påminnelse om klimatförändringarnas påverkan på vinvärlden.
Ändå är många vinmakare försiktigt hoppfulla, konstaterar Bloombergs vinexpert. Torka ger mindre druvor men med mer koncentration och håller borta mögel. Vinmakare i Champagne talar om en fantastisk årgång.
Men med brist på vatten och höga temperaturer är skördarna lägre än normalt och därmed finns det mindre vin att sälja. I Frankrikes Alsace, där det inte regnade en droppe på två månader, rapporterar vinodlare att det blir en mycket liten skörd.
Den övergripande summeringen för 2022 är ändå försiktig optimism, mindre vin, intensiva smaker.
Bordeaux hade den torraste julimånaden på mer än 60 år och hotande skogsbränder. Men myndigheterna tillät bevattning på vissa gods.
För Château Margaux var skörden av vita druvor den tidigaste på gården ”i levande minne”. Château Mouton Rothschild upplevde sin tidigaste skörd sedan 1893 men meddelar: ”2022 ser ut att vara både en mycket tidig och mycket lovande årgång.”
Bourgogne började skördas i slutet av augusti och enligt vingårdarna är både chardonnay och pinot noir smakrika och välsmakande. Det är en ”potentiellt en mycket bra årgång med heterogena skördar”. Allt ser bra ut i normalt coola Chablis också.
”ett helt exceptionellt år. … Vi kommer att tjäna mindre, men bra.”
Champagnes branschorganisation Comité Champagne satte officiella startdatumet för skörden den 20 augusti, cirka två veckor tidigare än förra året, och satte avkastningen på den högsta nivån på mer än ett decennium.
I Loiredalen visade foton av floden Loire i somras vattennivåer så låga människor kunde gå från den ena stranden till den andra. Men Loïc Caïlbourdin från Domaine Cailbourdin i Pouilly Fumé säger att ”skörden ser bra ut, med små klasar som ska ge koncentrerad juice.”
Maison Pascal Jolivet förutspår att dess bästa Sancerres ”kommer att bli underbara.”
I Provence ser både kvantitet och kvalitet bra ut, enligt Stephen Cronk, ägare av Domaine Mirabeau. Regn vid rätt tidpunkt räddade skörden.
Rhônedalen skördade också rekordtidigt. Vinmakaren Laurent Combier från Domaine Combier i Crozes-Hermitage förutspår ”ett helt exceptionellt år. … Vi kommer att tjäna mindre, men bra.”
Tysklands vinodlare tror de kan bli vinnare 2022, de börjar skörda nu
och förväntar sig en skörd av friska druvor och hög kvalitet. Tyska vininstitutet rapporterar tt röda sorter som pinot noir blir fylligare och intensivare än vanligt.
I italienska Toscana resulterade sommarens värme och torka i en hel del brända druvor. Men ”2022 års skörd är mycket mer positiv än väntat”, skriver Cristina Mariani-May, ägare till vinföretaget Banfi.
I proseccozonen Conegliano-Valdobbiadene räddade regn i mitten av augusti kvaliteten, men kvantiteten kommer att minska med cirka 10 till 15 procent, medan det i Barolo sannolikt är 20 till 30 procent mindre vin.
I Dourodalen i Portugal är det mer dystert: ”Vi är på väg mot en av de lägsta skördarna någonsin i Douro”, svarar en vinodlare.
Vingårdar i spanska Rioja plockar vanligtvis inte före mitten av september. Branschorganisationen CVNE förklarar att 2022 är extremt ovanligt och att skörden startade runt den 2 september. Druvorna är friska, men de är mest bekymrade över lägre syra på grund av värmen.