Annons:

Premium

New York-domaren negativ till SAS låneavtal

I dag hade SAS hoppats att en domare i New York skulle godkänna det dyra men livsnödvändiga lån som SAS vill ta från investmentbolaget Apollo Global Management. Men det gjorde domaren inte, skriver norska Dagens Nyheter.

”Det verkar som om domaren kanske inte helt förstår att det inte är så lätt för SAS att gå ut och hitta investerare”

SAS befinner sig i omfattande finanskris. För att undvika konkurs har flygbolaget inlett en rekonstruktionsprocess i USA som kallas chapter 11. Processen ska göra det möjligt för SAS att komma överens om lånet med Apollo, där SAS i praktiken pantsätter hela bolaget.

Men lånet måste godkännas av amerikanska domstolar, där konkursskyddsprocessen äger rum. Men domaren Michael E. Wiles trampade på bromsen på onsdagen. 

– Det här bidrar i så fall till att understryka hur ovanligt det här låneavtalet är. Det är så speciellt att det så klart tar några dagar till att få det godkänt, säger Jacob Pedersen, analytiker på Sydbank, som följer SAS noga till danska Berlingske.

Enligt låneavtalet ska SAS låna 700 miljoner dollar. Pengarna som ska hålla SAS flytande medan den inre processen att minska kostnader pågår.

”När man gick in i den här processen så lade man liksom sitt liv i händerna på det amerikanska rättssystemet, och det här visar hur osäker situation det också ger SAS”

Lånet ges med en ränta på minst 11 procent och Apollo kommer som borgenär att ha förstarätt till alla SAS tillgångar, vilket inkluderar sådant som landningsrättigheter på Heathrow Airport och Eurobonus-programmet.

Apollo kommer också att ges möjlighet att omvandla skuld till ägande. Om det inte är möjligt måste Apollo få motsvarande 23 procents ränta på lånet ovanpå återbetalningen. Med andra ord mer än en miljard kronor på köpet.

Enligt planen ska SAS få 350 miljoner dollar redan nästa vecka. Pengarna behövs bland annat för att SAS ska kunna återbetala kunderna för den 15 dagar långa pilotstrejken i sommar, skriver norska Dagens Nyheter.

Allt tyder på att SAS har accepterat låneerbjudandet eftersom det inte finns någon annan som kan eller vill ge SAS det extremt riskfyllda lånet.

Enligt Dagens Nyheter har SAS representant, David Griffiths från advokatfirman Weill Gotshal & Manges, försökt försvara Apollo-lösningen genom att påpeka att det har varit ”många” liknande så kallade DIP-lån som har godkänts.

– Jag tror inte att det finns så många andra liknande låneavtal. Och en av anledningarna till det är att Apollo garanteras många möjligheter här, vilket är ovanligt, förklarade domare Wiles.

Han insisterar på att Apollo ska få förstarätten att köpa aktier i SAS efter en eventuell refinansiering, utan att konkurrerande investerare ska kunna lägga erbjudanden som kan vara mer fördelaktiga för SAS.

– Det verkar som om domaren kanske inte helt förstår att det inte är så lätt för SAS att gå ut och hitta investerare, säger Jacob Pedersen.

Sammantaget menar han att onsdagens domstolsförhandling tydligt understryker SAS kritiska situation:

– När man gick in i den här processen så lade man liksom sitt liv i händerna på det amerikanska rättssystemet, och det här visar hur osäker situation det också ger SAS.

Rättsförhandlingen återupptas på fredagen, då SAS kan hoppas på att få lånet godkänt. Om det inte händer kommer det enligt Jacob Pedersen att vara ”en katastrof” som kommer att få SAS att kollapsa ”mycket snabbt”.