Annons:

Premium

Resebyråkungen anställde tonåringar för våldsamt sex

Han var fräck och frispråkig, och sålde charterresor till Sydeuropa i en tid när efterfrågan ständigt ökade. Men nu kommer också avslöjanden om hur resekungen Simon Spies utnyttjade och misshandlade tonårsflickor. Text: Janne Sundling

”Unga flickor mellan 15 och 18 år anställdes för att vara sexuellt tillgängliga för Spies-direktören”

Simon Spies startade sitt danska reseföretag 1957, och växte snabbt och i hela Skandinavien när charterresandet exploderade. Allt han sa och gjorde fick maximal uppmärksamhet i media och skapade rubriker. 

Till uppmärksamheten bidrog att konkurrenten på chartermarknaden, reseföretaget Tjäreborg, startats av danske prästen Eilif Krogager. 

Det blev återkommande referenser till syndaren mot prästen.

Spies omgav sig alltid med unga kvinnor. I en dansk dokumentärserie berättar nu några av dem om vad som verkligen hände.

Unga flickor mellan 15 och 18 år anställdes för att vara sexuellt tillgängliga för Spies-direktören.

Resekungen betalade också sina unga kvinnliga anställda för sexuella tjänster, men erbjöd också betalning för att få utöva våld mot dem.

I DR-dokumentärserien ”Spies og morgenbolledamerne”, berättar kvinnor som genom 60- och 70-talen själva haft en relation med resekungen om vad som hände.

Kvinnorna skulle inte bara för att vara sexuellt tillgängliga för Simon Spies, de hade även andra uppgifter som att tvätta hans hår, torka hans rygg eller spela tennis med honom.

Men om de unga flickorna vägrade ha sex med resekungen riskerade de att bli avskedade eller utfrysta.

– När de blev för gamla ville de ha något annat, eller så var de inte tillräckligt bra, då ersattes de bara av någon annan, säger Lise Lotte Breeden, som då var lärling på Spies Rejser, i DR-dokumentären.

”Det kunde röra sig om belopp mellan 10 000 och 35 000 kronor om han fick slå tjejerna”

Även hans nära vänner berättar om hur Simon Spies erbjöd de unga tjejerna betalning för våld. Det kunde röra sig om belopp mellan 10 000 och 35 000 kronor om han fick slå tjejerna.  

– Han var tvungen att bryta gränser överallt. Det var så Simon var. Han var extremt gränsöverskridande, säger en av de intervjuade.

Baserat på dokumentären har en handfull av de tidigare anställda bett om en ursäkt från den nuvarande Spies-gruppen. 

Enligt DR har Spies Group inte svarat på kraven på ursäkt och vill inte heller ställa upp på en intervju, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Resebyrån skriver dock till DR att de tar starkt avstånd från det som hände då.

Simon Spies själv dog 1984 till följd av en leversjukdom.

DR-dokumentären finns (på danska) här:

https://www.dr.dk/drtv/se/spies-og-morgenbolledamerne_-heidis-farlige-rejse_323553