Annons:

Premium

Sommaren gav återhämtning för hotellen i Stockholm

Trots krigsoro, snabbt ökande inflation och starkare pessimism om de ekonomiska utsikterna var efterfrågan på hotellrum stark i början av sommaren. Hälften av hotellen tror också på en fortsatt ökning under början av hösten, enligt Annordias rapport Hotel Market Update för Norden i augusti. Text: Janne Sundling

”Baserat på faktiska tal över hotellens beläggningsgrad och intäkter är hotellen nu uppe på högre nivåer än före pandemin, noterar handelskammaren”

Stockholm har haft en långsammare återhämtning på hotellefterfrågan än andra svenska städer efter pandemin. Men nu tycks den ha inträffat. Hotellbeläggningen ökade 132 procent i Stockholm i juni 2022 mot samma månad 2021.

Det visar nya siffror som Stockholms Handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance.

Generellt för Sverige var beläggningen 78 procent högre än i juni 2021. Men också sex procent högre än juni 2019. Privatgäster stod för 49 procent av hotellgästerna under första halvåret.

RevPAR, logiintäkten per disponibelt rum, är också högst i Stockholmsområdet med Sigtuna i topp med 186,3 följt av Stockholm med 185,2.

Fast ökningen är stark över hela branschen, enligt Annordia, som ser nivåer liknande eller över dem i juni 2019. Fem av tio hotell tror också på en fortsatt uppgång i efterfrågan under tredje kvartalet, mot bara en av tio som tror på en minskad.

Men de varnar också för de tydliga orosmolnen; stigande inflation och priser och högre räntor kan hålla tillbaka hushållens efterfrågan.

På den nordiska arenan är återhämtningen starkast i Danmark som med råge distanserar de andra nordiska länderna.

  • Beläggningsgradens ökning i Norden juni 2022 jämfört med 2021:
  • Sverige 66,4 procent
  • Danmark 97,4 procent
  • Finland 37 procent
  • Norge 84,4 procent
  • Beläggningsgradens ökning i Norden januari-juni 2022 jämfört med 2021.
  • Sverige 73,8 procent
  • Danmark 163,3 procent
  • Finland 56,1 procent
  • Norge 68,1 procent

I Stockholms handelskammares Stockholmsbarometer för kvartal 2 är pessimismen mer markant.

Hushållen är mycket pessimistiska om ekonomin, och i synnerhet om sin egen ekonomi. Stockholmshushållens konfidensindikator sjönk med hela 17 enheter till en rekordlåg nivå på 62,9. Det är den lägsta noteringen någonsin sedan mätningarna började 2003, konstaterar de.

Fast hotell och restaurangbranschen är den bransch som är mest optimistisk om utsikterna under 2022 och 2023. Även om det minskade under det andra kvartalet 2022. 

Baserat på faktiska tal över hotellens beläggningsgrad och intäkter är hotellen nu uppe på högre nivåer än före pandemin, noterar handelskammaren.

De har också positiva tongångar för anställningsplanerna under nästa kvartal. Nettotalet landade på 59, vilket betyder att det fanns en övervikt på 59 procentenheter bland företagen som planerar att öka sin personalstyrka under det tredje kvartalet 2022.

Brist på arbetskraft inom hotell- och restaurangbranschen som var 87 procent under första kvartalet har däremot minskat till 44 procent under andra kvartalet.