Annons:

Premium

Hettan på hetaste resmålen ändrar våra resplaner

Vi vill till värmen och solen. Men var gör vi när de hetaste resmålen blir för heta? Jo, räkna med en längre sommarsäsong och att klimataspekten kommer att vägas in i resandet också utan att kallas flygskam. Text: Janne Sundling

”Målet är att flytta en kund från vilken värmefångad stad som helst till en nära vattnet. Så platser som Köpenhamn och Amsterdam har dykt upp”

Det är en lång och het sommar. 40+ i Sydeuropas metropoler, och rent av stundtals så höga temperaturer även i London och Berlin. Kippande turister söker obefintlig svalka i stället för att besöka anrika monument eller uteserveringar. 

Hettan och torkan har också lett till bränder eller som i London en närmast smältande landningsbana på Luton Airport. Eller inställda tåg efter överhettade spår.

New York Times ställer frågan turistbranschen har anledning att fundera på: ”Stockholm i stället för Rom? Oktober i stället för juli?”.

Resandet har för de flesta stått på vänt i två år. Men efter pandemin kommer en annan faktor som kan förändra resandet: hettan.

Även med sommarens ressugna turister finns det redan tecken på att värmen driver på förändringar som kan bli en framtida norm.

Europas sommarresekalender har börjat sträcka sig in i de lugnare – och svalare – månaderna april, maj, september och oktober, och många resenärer börjar flytta sina resplaner norrut och mot kusterna.

Karen Magee, vice vd på exklusiva resebyrån In the Know Experiences i New York, säger till New York Times att hennes resebyrå från mitten av juli började få samtal från kunder som frågade om de kunde anpassa sina resplaner för att ta hänsyn till värmen.

– Jag kan inte minnas när vi senast hade folk som ringde och sa: ”Vi kanske hoppar över Rom och väljer en mer strandtillgänglig stad”.

”Vi ser redan att sommaren verkligen sträcker sig till slutet av september, till och med till mitten av oktober”

Dolev Azaria, grundaren av Azaria Travel, hjälpte en familj att boka om de första fem dagarna av sin semester till Amsterdam i stället för Rom, bara för att undvika värsta värmen. 

– Målet är att flytta en kund från vilken värmefångad stad som helst till en nära vattnet. Så platser som Köpenhamn och Amsterdam har dykt upp, platser som kanske våra kunder ursprungligen inte skulle ha valt att åka till, säger hon.

Till nästa år planerar hon för en lång sommarresesäsong, som startar tidigare och slutar senare: 

– Vi ser redan att sommaren verkligen sträcker sig till slutet av september, till och med till mitten av oktober.

Spanien införde under sommaren, i ett försök att minska energiförbrukningen, ett förbud mot att ställa in termostater under 27 grader.

Energikrisen i Europa, i bakspåren av Rysslands attack mot Ukraina, kommer mitt i en klimatkris som bevisligen orsakar hetare somrar.

– Även om vi stoppade alla utsläpp av växthusgaser idag, är en viss mängd ytterligare uppvärmning redan inbakad i systemet. Men vi har inte slutat spy ut klimatvärmande gaser: Koldioxidutsläppen ökar och planeten värms upp snabbare än någonsin, säger Dr Rebecca Carter, som leder klimatanpassningsarbetet vid World Resources Institute, en tankesmedja baserad i Washington D.C. till New York Times.

Hon menar att den här sommarens intensiva hetta är ”början på en trend som vi kommer att se mer av.”

Och hon säger att vädret och klimatförändringarna kommer att vara en del av kalkylen när vi bestämmer vart vi ska åka, när vi ska åka, och om vi ska åka.