Annons:

Premium

Scandic fick låna mångmiljonbelopp av Skatteverket: ”Snedvrider konkurrensen”

Scandic har fått låna 688 miljoner kronor av Skatteverket till mycket förmånlig ränta. ”Genom att vara bank åt Scandic snedvrider Skatteverket konkurrensen”, säger Ligulagruppens grundare Uwe Löffler. Av: Leif Holmkvist.

Scandic betraktar uppenbarligen skatteskulden som ett lån och omklassificerar den därför i bokslutet för första halvåret: ”Under det andra kvartalet har skuld avseende anstånd med betalning av moms och sociala avgifter omklassificerats från rörelsekapital till räntebärande skuld då avbetalningsplan fastställts av Skatteverket.

Återbetalning kommer att ske halvårsvis (april/oktober) under perioden oktober 2022 till april 2027. Under 2022 beräknas återbetalning ske med cirka 50 MSEK. Total uppgick denna skuld till 688 MSEK vid periodens utgång, varav 176 MSEK avser utbetalning som skett under det andra kvartalet. Den räntebärande nettoskulden, exkl. leasingskulder och konvertibelt lån, ökade under det första halvåret med 263 MSEK till 3316 MSEK. Exklusive räntebärande skulder till Skatteverket minskade nettoskulden med 425 MSEK.”

Ligula Hospitality Groups grundare Uwe Löffler är frågande inför Skatteverkets roll som kreditinstitut åt en stor börsnoterad koncern:

– För att beviljas anstånd krävs att företaget har styrkta likviditetsproblem. Detta rekvisit måste vara strikt. Men Scandic skriver ju i sin halvårsredovisning att de öppnar ett antal nya anläggningar och tecknat avtal om fler, säger Löffler.

”Genom att vara bank åt Scandic snedvrider Skatteverket konkurrensen”

Uwe Löffler

Under rubriken ”Rekordresultat för Scandic” skriver företagsledningen: ”Under kvartalet öppnade Scandic sex hotell medan två hotell lämnades. Totalt ökade antalet rum i drift med 1 570.” Scandic redovisar ett justerat ebitda för Q2 på 1 083 miljoner kronor och ett fritt kassaflöde på 304 miljoner.

Uwe Löffler finner det märkligt att bolaget inte måste amortera mer än 50 miljoner halvårsvis på sin skuld om 688 miljoner till Skatteverket:
– De borde i första hand gå till sina aktieägare och be om mer pengar, säger Löffler.

Att svenska folket ska låna ut pengar till dem till rekordlåg ränta och lång löptid är stötande. Ett blancolån i banken skulle kosta tre, fyra gånger så mycket, om det alls beviljades. Bankerna är mycket njugga mot hotellbranschen just nu. Skatteverket tar en ränta på 1,25 procent plus en anståndsränta på 0,2 procent, alltså 1,45 procent. Ett banklån är betydligt dyrare och har i regel kortare avbetalningsperioder.

Ligulagruppen avstod från att ansöka om anstånd eftersom de inledande villkoren upplevdes som för riskfyllda och tog i stället ett banklån för att klara coronakrisen och sina skatter:
– Genom att vara bank åt Scandic snedvrider Skatteverket konkurrensen. Vi som betalt vår skatt får ju inga fördelar. Scandics kredit räcker ju till att öppna minst tio nya hotell. Vilka andra villkor finns i detta lån? Har Scandic utdelningsförbud till 2027, då lånet ska vara amorterat?, fortsätter Löffler.

Travel News har inte kunnat nå den person på Skatteverket som fattat beslut om Scandics kredit på grund av vederbörandes semester. Men så här säger Skatteverkets regler:

”Anståndsreglerna syftar till att hjälpa företag som i grunden är sunda och livskraftiga över en tillfällig, svår period med akut likviditetsbrist.”

Travel News frågade Scandic om de är i en likviditetskris och varför de inte tagit in pengar från aktieägarna? Vi fick svar på mejl med ett krav att det skulle publiceras i sin helhet, vilket görs nedan:

”I samband med Skatteverkets beslut har en omklassificering skett från en skuld i rörelsekapitalet till räntebärande skulder”

Scandic vd Jens Mathiesen.

”Scandic har erhållit anstånd med betalning av moms och arbetsgivaravgifter för ett antal perioder. Merparten av anstånden erhölls under 2020 då pandemin påverkade Scandic kraftigt och medförde likviditetsproblem. Sedan anstånden erhölls har tidpunkten för återbetalning vid ett antal tillfällen skjutits fram. I april 2022 fattade Skatteverket beslut om en återbetalningsplan som löper fram till april 2027, en förlängning som samtliga bolag med anstånd kunnat ansöka om. I samband med Skatteverkets beslut har en omklassificering skett från en skuld i rörelsekapitalet till räntebärande skulder. Anstånden har hela tiden belastats med kostnadsränta och anståndsavgift. Vid tidpunkten då anstånden ursprungligen erhölls hade bolaget likviditetsutmaningar och anstånden har varit en viktig pusselbit för
bolagets överlevnad. Sedan 2020 har Scandic tagit in externt kapital från ägare genom en nyemission om 1,8 mdr och emission av ett konvertibelt lån 1,6 mdr samt utökat bankkrediter med 1,1 mdr. Dessutom har Scandic genomfört stora kostnadsbesparingar och effektiviseringar samt erhållit hyresrabatter och statliga stöd i samtliga länder där bolaget bedriver verksamhet.”

Leif Holmkvist