Annons:

Premium

Affärsresandet ökar och mest inom Europa

Det kommer att ske en signifikant ökning av antalet affärsresenärer under det kommande året. Det konstateras i Business Travel Index för tredje kvartalet 2021 från Nordic Bench. Text: Janne Sundling

Indexet BT-DiX, som mäter företagens resebehov de kommande 12 månaderna ligger för första gången sedan slutet av 2018 på plusnivå och antyder framtida tillväxt.

Efterfrågan är särskilt stark för resetjänster för tåg och hotellbokning.

Handel och tillverkning är de branscher som främst påverkar efterfrågan de kommande tolv månaderna, och huvudsakligen är det europeiska resor som kommer att öka.

Företagens egna interna reserestriktioner lättas också. Från att 42 procent hade sådana under Q2 till 32 procent under Q3. Och företagens uppmaningar att ersätta fysiska resor med digitala möten minskar från 57 procent till 44 procent.

Som mest svarade 61 procent under fjärde kvartalet 2020 att deras företag hade reserestriktioner, och högst andel som uppmanade till digitala möten i stället för resande var med 71 procent under första kvartalet 2021. 

Privatresandet till utländska semestermål skapade ett visst momentum för flygbolagen under sommaren, konstaterar man, speciellt för Norwegian. Men med hävda restriktioner både här och i länderna som är resmål kommer en återhämtning också i affärsresandet med flyg.

Fast för både resebyråer och konferensarrangörer är utvecklingen inte lika positiv. De digitala mötena vinner fortfarande ofta i konkurrensen med de fysiska. 

Samtidigt gör företagen bedömningen att färre resor kan ersättas med digitala möten. Förra kvartalet uppskattades 34 procent av resandet före pandemin kunna ersättas med digitala möten. Nu, under tredje kvartalet, är det 29,6 procent av det tidigare kontakterna som man tror i stället kommer att ske på ställen som Zoom eller Teams.

Trots ländernas restriktioner och företagens egna kan ju den enskilde ändå känna oro över att resa. Men vi håller på att befria oss också från de självpåtagna restriktionerna. När bara en av tio affärsresenärer för ett år sedan inte kände oro inför att resa är det under tredje kvartalet mer än hälften som förklarar sig bekväma med att resa.

För ett år sedan var bara en fjärdedel av affärsresenärerna bekväma med att sätta sig på ett flygplan, i dag har två tredjedelar inte bekymmer med det. 

Ökad benägenhet att resa utomlands alltså, men inte var som helst. De nordiska länderna toppar var vi är beredda att resa med 62–84 procent beredda att resa till de nordiska länderna. Men fortfarande en tveksamhet inför Sydeuropa (51 procent kan tänka sig), Nordamerika (23 procent kan tänka sig) och bara 16 procent kan tänka sig en Asienresa. I botten dock Sydamerika och Afrika med bara åtta procent.

Business Travel Index Q3 2021 genomfördes mellan 21 september och 5 oktober med 744 kvalificerade nordiska affärsreseansvariga varav 237 från Sverige.

Här hittar du hela rapporten.