Flygbolaget BRA återupptog trafiken den 12 maj efter ett drygt år i hangaren då bolaget rekonstruerats. Passagerarna har så smått strömmat till under sommaren. Under augusti hade BRA 46 procent fler passagerare än under juni månad. Under sommaren har beläggningen varit i snitt 72 procent på bolagets samtliga flygningar.
– Denna utveckling hade vi aldrig vågat drömma om när vi återstartade i maj och vi tackar ödmjukast för förtroendet. Det känns även fantastiskt roligt att vi återtagit vår starka position på vår hemmaflygplats Bromma med en marknadsandel på 80 procent, säger BRA:s kommersiella chef Martin Erkenborn i ett pressmeddelande.
I slutet av september kommer hela BRA:s flotta av flygplanstypen ATR72-600 åter vara i trafik. Det möjliggör ett ökat antal avgångar på många linjer samt en justerad tidtabell som är anpassad för passagerare som reser i tjänsten.
– Vi ser nu att efterfrågan på inrikesresor ökar och vi öppnar därför upp fler linjer samt ökar frekvensen på befintliga linjer för att knyta samman Sverige nu när restriktionerna lättar och behovet av att resa ökar, säger Martin Erkenborn.
Kunderna erbjuds att välja Miljö Class där fossilt bränsle är utbytt mot biobränsle. Samtliga resor som görs med BRA sägs vara fullt klimatkompenserade. BRA har som målsättning att vara det första fossilfria flygbolaget i världen senast år 2030 genom att öka biobränsleanvändningen och därefter bli det första kommersiella flygbolag som flyger elflygplan i Sverige.
Även hotellkedjan Scandic rapporterat bättre siffror:
”Sedan slutet av det andra kvartalet har efterfrågan utvecklats positivt på Scandics marknader. Som tidigare meddelats var Scandics beläggningsgrad omkring 36 procent i juni. Sedan dess har beläggningsgraden förbättrats, främst drivet av inhemskt fritidsresande, till 58,5 procent i juli och 53,5 procent i augusti. Jämfört med föregående år har den tydligaste ökningen skett i storstäderna, även om den generella nivån på Scandics storstadshotell fortfarande varit klart lägre än den var innan pandemin bröt ut” skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Scandics beläggningsgrad uppges under inledningen av september ha legat kvar över 50 procent, samtidigt som prisutvecklingen varit positiv jämfört med föregående kvartal. Efterfrågan under veckodagarna drivs nu i allt högre utsträckning av inhemskt företagsresande och möten medan beläggningen varit på en fortsatt god nivå under helgerna.
Men det är stora skillnader mellan de nordiska länderna, uppger Scandic: ”I dagsläget har Danmark och Norge högst beläggning, medan aktivitetsnivån i Finland är på en betydligt lägre nivå.”
Scandic gör bedömningen att en beläggningsgrad omkring 40 procent behövs för att generera positivt justerat EBITDA och cirka 50 procent för positivt kassaflöde. Därutöver förväntas Scandic under det tredje kvartalet erhålla statsstöd på omkring 80 MSEK, främst hänförligt till den tyska verksamheten.
– Det är mycket glädjande att konstatera att vår beläggningsgrad legat kvar på en nivå över 50 procent från den andra veckan av juli fram till i dag, Detta visar tydligt att en ökad efterfrågan för affärsresande och möten har kompenserat för minskat fritidsresande under veckodagarna i samband med att semesterperioden avtog från mitten av augusti. Den ökade bokningsaktivitet som vi nu ser gör att vi har en positiv syn på utvecklingen för de kommande månaderna, säger Jens Mathiesen, vd och koncernchef på Scandic Hotels.
Leif Holmkvist