Mastercard ser ut att bli första betalningstjänst med att avskaffa magnetremsorna. Från 2033 ska de försvinna helt från deras kort. Och från 2024 ska bankerna kunna välja att ge kunderna kort utan remsan, berättar brittiska BBC.
Anledningen är naturligtvis att magnetremsorna används allt mindre. Inbyggda chip, att ”blippa” används allt mer. Framöver väntar också kombinationen med igenkänning av fingeravtryck eller ansikte, som testats men inte kommit till allmän användning.
Den långa omställningstiden förklaras med att alla verksamheter ska kunna ställa om till bruket av chip och PIN-kod ihop med nya identifieringar.
Magnetremsorna började användas av kortföretagen på 60-talet och utgick från ett utvecklingsprojekt i dataföretaget IBM för amerikanska underrättelsetjänsten CIA för identifiera personer. Remsorna betydde att informationen från en transaktion kunde datalagras och betydde att korten de kommande decennierna tog över allt mer av andra kontantlösa betalningar som checkar.
Men kort med chip testades redan på 60-talet, fast det tog tid att utveckla en global standard för chipteknologin.
Enligt Mastercard är i dag 45 procent av alla transaktioner i världen där människor är fysiskt närvarande vid betalningen kontantlösa. Sverige beskrivs som världens kanske mest kontantlösa land. Enligt Riksbanken svarade kontanter för 39 procent av de senaste köpen bland svenskar 2010, men bara nio procent år 2020. Att jämföras med Tyskland där fortfarande 60 procent betalar inköpen med kontanter.
Vid sidan av korttjänsterna använder i dag 74 procent av alla svenskar mobiltjänsten Swish.
Text: JANNE SUNDLING