Annons:

Premium

Miljöpartiet slår tillbaka: Fullt möjligt med elflyg på Arlanda

I Travel News Talks möter vi aktuella och intressanta människor från både resebranschen och näringslivet och djupdyker i omdiskuterade ämnen. Lorentz Tovatt, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet, kommenterar tårtfirandet efter beskedet om Bromma flygplats, klimatkompensering, elflyg och huruvida Miljöpartiet är det mest fientliga partiet gentemot reseindustrin eller inte.

Har du ännu inte hunnit se det senaste avsnittet av Travel News Talks? Här guidar vi dig i de viktigaste och mest omtalade delarna i avsnittet. 

Du firade med tårta efter beskedet om Bromma flygplats, varför då?

– Det är en fråga som vi har drivit väldigt länge och jag tycker att det finns helt uppenbara fördelar med att lägga ner Bromma, utifrån flera perspektiv, och då är det en politisk vinst som jag tycker att man borde få fira. 

Många har blivit provocerade av tårtan, vad säger du till dem?

– Det kanske var lite överdrivet, men samtidigt så tycker jag att det blir lite barnsligt att bli kränkt över en sådan sak. Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet har drivit det här väldigt länge och att vi tycker att det är en viktig åtgärd att göra för Stockholmsregionen för hållbart resande.

En del menar att beskedet om Bromma är ett sätt för Socialdemokraterna att bygga ytterligare en landningsbana på Arlanda, är det ett bra förslag?

– När det gäller Arlanda så tog jag mig friheten att skriva ut lite statistik och den säger att det inte finns något behov till att bygga ut Arlanda överhuvudtaget, så jag förstår inte varför man skulle göra det. Dels utifrån kapacitetsperspektivet och sedan är jag en grön politiker, vilket gör att jag inte kommer släppa klimatfrågan i första taget. Vi har inte möjlighet att öka flygandet ytterligare jämfört med pre-corona-nivåer, det går inte utifrån ett klimatperspektiv. 

Hur mycket tycker du att inrikesflyget ska minska i Sverige?

– Det är svårt att säga en specifik siffra, men övergripande så flyger vi fem gånger mer än det globala genomsnittet, och i Sverige står flygandet för en stor del av vårt totala utsläpp. Om alla ska flyga så, så är det adjöss med Parisavtalet. Så vi kommer behöva minska flygandet om vi ska klara klimatutmaningen.

– Jag ser att det är vissa flygsträckor i Sverige som inte behövs, jag tycker att det är anmärkningsvärt att Stockholm-Göteborg är den vanligaste flygrutten där tåget går så bra.

Ska man förbjuda flyg mellan Stockholm och Göteborg?

– Jag tycker att det är intressant att titta på sådana lösningar. Nu går de vidare med ett sånt förslag i Frankrike, i de områden som har bra tågsträckor skulle det då bli förbjudet att flyga. Men det finns också andra metoder, flygskatt är bra och den har visat sig fungera hyfsat bra hittills och inte minst har den belyst den klimatpåverkan som flyget har. 

Vilka andra linjer tycker du ska läggas ned?

– Jag har inte en lista på konkreta linjer och jag tycker inte heller att politiker ska agera på det sättet utan det övergripande är att flyget ska hållas på en hållbar nivå och pre-corona är flyget inte på en hållbar nivå. 

Tovatt om…

Elflyg inom fem till tio år:

– Jag är lite fräck och ifrågasätter påståendet om elflyg inom fem till tio år. Det finns modeller som kommer att vara färdiga då, men frågan är, hur mycket kan marknaden penetreras av den här typen av teknik och då finns det egentligen ingen seriös forskning som pekar på att elektrifiering skulle kunna slå igenom på bred front närmaste 30-40 åren. Den forskning som jag har läst, som är den mest seriösa på området, den säger att ungefär 10-15 procent av marknaden skulle kunna täckas av elflyg 2050 eller 2060 först. Jag är en entusiastisk vän av elflyg, men man ska inte tro att det kommer komma på bred front inom de närmsta åren.

Elflyg på Arlanda:

– Beroende på vilken takt elflyget utvecklas så finns det, enligt vad jag kan se i statistiken, inget problem med att få in det på Arlanda. Om man tar piktimmen på Arlanda, när det är som absolut mest trafik, inte ens då är man i närheten av maxtaket. 90 flygrörelser är max och som mest har det varit 73 flygrörelser, det säger någonting om att det finns en stor kapacitet. Om man vill få in elflyg så kommer det att vara möjligt. 

SJ prioriterar vinst före låga biljettpriser vilket resulterar i att barnfamiljer väljer bilen, vad gör Miljöpartiet i regeringsställning åt det här?

– Vi har drivit frågan ganska länge, om att vi ska minska kraven för vinst för SJ, men det regleras också av europeisk bolags-lagstiftning och då kan man inte göra vad som helst i den frågan. I grunden tycker jag att det är bra, om man väl ska ha statliga bolag så ska de ändå drivas affärsmässigt. Det finns andra saker man kan göra för att sänka priserna på tågbiljetterna, vi gick precis ut med nyheten om att vi kraftigt sänker banavgifterna. 

Det är många i reseindustrin som uppfattar Miljöpartiet som det mest fientliga partiet gentemot reseindustrin, har de rätt?

– Om man som reseaktör gör sin största vinst på att flyga väldigt väldigt mycket, då förstår jag varför man inte är superglad i mig. Jag har klimatet som viktigaste utgångspunkt i allt jag gör och jag kommer vilja reglera flygresandet tills en hållbar nivå uppnås. Men med det sagt så vill vi i Miljöpartiet flytta materiell konsumtion till tjänster, upplevelser och kultur. Vi är jättepositiva till naturturism av olika slag och sänkt moms på det. Poängen är egentligen att man kan resa på andra sätt och jag är jättestolt att vi nu får igång nattåg ner till kontinenten. 

Tio procent av världens befolkning jobbar inom reseindustrin, vad ska de göra om de inte kan jobba med resor?

– De kan absolut jobba vidare med resor, men på andra sätt. Jag utgår från Parisavtalet och att vi ska nå våra klimatmål, resebranschen själv borde ha det som utgångspunkt. När jag tittar på siffrorna så säger jag att vi flyger för mycket, jag säger mer av tåg, mer av lokal turism och mer av upplevelser i det egna landet. Jag tog själv tåget till Hong Kong och tyckte att det var en fantastisk upplevelse. 

Kommer weekendresor att förbjudas om Miljöpartiet får bestämma?

–  Vi kommer aldrig att kunna förbjuda den typen av resor, men om man däremot ska resa på det sättet så ska man betala sin klimatskuld. 

Så bara de rika ska få resa?

– Det har jag inte sagt heller, förr i tiden så hade vi ett mycket lägre flygande och resan var något man sparade till och passade på att vara borta lite längre, istället för en weekend. 

Klimatkompensering, ja eller nej?

– Som sista utväg är det absolut bra att klimatkompensera, den sista flygresan som jag gjorde för några år sedan har jag klimatkompenserat genom att köpa solceller i Afrika. Men man kan inte köpa sig helt fri med klimatkompensation, det är fortfarande så att utsläppen sker. Det är bättre att klimatkompensera än att inte göra något alls, men i första hand så måste vi minska flygresandet. 

Vad ska du göra i sommar? 

– Det är svårt att veta hur man får resa, men jag är lite taggad på nattåget till Berlin. Min lillasyster ska också gifta sig i Lissabon så det blir en utmaning för mig att ta mig ner med tåg hela vägen, det kommer ta lite tid men jag planerar inför det.