Annons:

Premium

Sveriges dyraste hotell sålt mitt i krisen

Vem köper ett hotell i dessa dagar? Och betalar 13 miljoner per rum? Wallenberg förstås, skriver Leif Holmkvist i en analys.

Grand Hôtel är den svenska hotellbranschens Rolls Royce. Klassiskt, stilfullt och ståndsmässigt. Som gjort för att hysa celebriteter, statsöverhuvuden eller diskreta miljonärer.

Wallenbergkontrollerade Investor har ägt Grand sedan 1968 och där har hotellets styrelseordförande Peter ”Poker” Wallenberg i sin glada ungdom lärt sig hotelljobbet från grunden. Gårdagens storaffär är också en ren familjefråga:

Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag FAM (Foundation Asset Management) med Marcus Wallenberg som ordförande köper av Investor, där Jacob Wallenberg svingar klubban. Hotellens kronjuvel lämnar alltså börsen för att bli stiftelseägt med uppgift att generera vinster som ska finansiera forskning.

Prislappen på hotellfastigheten sattes till 3,6 miljarder. Med 28 000 kvadratmeter ger det ett meterpris på 125 000 kronor, vilket väl får anses billigt med tanke på läget. Det var länge sedan grannkåkarna på Strandvägen passerade den prisnivån.

Hotellet har 273 rum, vilket ger ett pris på 13,2 miljoner kronor per rum. Då ingår förstås lite annat i köpet: fyra restauranger, där Grand hälftenäger med stjärnkrögaren Mathias Dahlgren, Cadierbaren, konferenslokaler, festvåningar, nybyggda kontor samt spa och fitnessanläggning.

Och inte minst varumärket. Mången byhåla har väl ett Grand, men begreppet ”bo på Grand” är så etablerat att man ser fasaden framför sig.

I köpet ingår moderbolaget Grand Groups två övriga hotellrörelser: Lydmar, som Grand köpte 2014, och nya boutiquehotellet The Sparrow vid Stureplan. De tre hotellrörelserna säljs för en spottstyver: 300 miljoner kronor. Det har sin förklaring i att de inte tjänade några pengar ens före corona.

Grand omsatte 2019 rekordhöga 573 miljoner kronor, men gjorde ett resultat efter finansnetto på ynka 12 miljoner, vilket ger en marginal på 2 procent. Lydmar renoverades samma år och omsatte då 70 miljoner, med en förlust på 2 miljoner. Och The Sparrow startades i början av 2019, omsatte 37 miljoner, gjorde en förlust på 25 miljoner kronor och räddades av ett koncernbidrag på 24 miljoner efter att ha fått ett aktieägartillskott på 49 miljoner.

Hotelldrift är en konjunkturberoende lågmarginalbransch och konkurrensen i Stockholm är stenhård både på hotell och restaurang. Lägg till något års pandemi med inställda evenemang och reserestriktioner så kanske det klarnar varför börsnoterade Investors dotterdotterbolag Vectura inte hade något emot att sälja.

Å andra sidan hamnar Grand nu hos en ägare som knappast saknar resurser och inte behöver tänka på börsens nyckfullhet.

Analys: Leif Holmkvist