– Det är ett glädjande besked som vi tagit emot idag. Förelagda försiktighetsåtgärder blir en viktig del i projektets utveckling. Vi känner att vi har starkt stöd för projektet i bygden liksom hos kommunen och länsstyrelsen. Samrådsförfarandet har varit grundligt. Målsättningen är att de inledande markarbetena ska påbörjas tidigt kommande vår, säger Mats Svensson, talesperson för Björnrike Syd i ett pressmeddelande.
Bakgrunden till dagens beslut är den anmälan som Björnrike Syd (BJS Utvecklings AB) i juli 2019 gjorde till Länsstyrelsen i Jämtlands län om samråd enligt 12 kap. 6 § miljöbalken. Anmälan gäller en mindre skidanläggning i anslutning till befintlig infrastruktur i Björnrike.
Sammanlagt kommer den nya anläggningen att omfatta fyra skidliftar. Den högst belägna liften kan i framtiden anslutas till det nuvarande skidsystemet i Björnrike.
– En anslutning på detta sätt är en utveckling av det befintliga skidområdet och en möjlighet att stärka Vemdalen/Björnrike som turistdestination, säger Mats Svensson i ett pressmeddelande.
Totalt omfattar projektet 2 000 bäddar. Fullt utbyggt kommer det att bidra med 100 långsiktiga årsarbeten. Därtill beräknas 40 årsarbeten under utbyggnadstiden.
Bolaget bakom Björnrike Syd drev tidigare det separata och mer omfattande projektet Örndalen Resort. I anslutning till det dåvarande, planerade utbyggnadsområdet finns ett revir för ett kungsörnspar. Örndalen Resort gjorde därför en frivillig ansökan om miljötillstånd till mark- och miljödomstolen för att få projektets miljökonsekvenser utredda. Bolaget fick avslag på sin ansökan. I domen konstaterades samtidigt att inrättande av ett fågelskyddsområde skulle ge ett verksamt skydd av reviret.
Mot bakgrund av mark- och miljödomstolens dom inleddes därför en dialog med bland annat länsstyrelsen och Härjedalens kommun. Frågan kom att beredas i flera steg. Efter beslut i kommunfullmäktige beslutades att Härjedalens kommun blir huvudman för det nya fågelskyddsområdet.
Fågelskyddsområdet runt reviret ligger skilt från det aktuella utbyggnadsområdet. Tillträdesförbud kommer att gälla från 1 januari till 1 augusti. Sammanlagt kommer fågelskyddsområdet att omfatta en yta av 1 170 hektar. Det kan jämföras med det aktuella utbyggnadsområdet som är 55 hektar och det tidigare projektets område vilket skulle ha omfattat 275 hektar.
– Vi har lärt oss oerhört mycket om kungsörnar och deras skyddsbehov under det gamla och det nya projektet. De experter som ansvarat för utredningarna har gett tydliga besked om hur det aktuella kungsörnsparet ska få ett fullgott skydd. Vi ser det samtidigt som ett stort ansvar att förvalta, säger Mats Svensson.