ESS Group har en blandad portfölj, några cityhotell, några destinationshotell som Ystad och Falkenberg och några krogar och två nattklubbar i Göteborg. De sistnämnda är stängda liksom hotellet Fýri i norska fjällen. Även nyförvärvet danska Marienlyst är stängt efter myndighetsbeslut. Norska och danska myndigheter har agerat betydligt tuffare än svenska i corona-krisen. Jonas Stenberg har inga synpunkter på detta. Att följa myndigheter och lagar i respektive land är alltid högsta prioritet.
– Planen är att öppna åter i Norge i mitten på augusti. Vi ska bygga klart först. Vår stora utmaning där är att bygga en destination ditt gäster vill komma trots att det inte är snö. De ska komma för att uppleva naturen.
Det anrika badhotellet Marienlyst som ligger i Danmark norr om Helsingör är stängt. Exakt när det kommer att öppna är oklart. Men förhoppningen är i mitten på juni.
– Det blev omöjligt att ha öppet när inte fler än tio personer fick träffas i Danmark.
Jonas Stenberg är övertygad om att resemönstren kommer att förändras radikalt efter corona.
– Många av de som planerade att åka till Medelhavet i sommar kommer att tvingas att stanna hemma eller så har de inte lust att resa.
Han är nöjd med beläggningen på sina destinationshotell: Falkenberg, Ystad och Steam i Västerås: runt 60 procent. Det är värre på cityhotellen MJ:s i Malmö, Pigalle och Belora i Göteborg: här är det 25-28 procents beläggning.
– Det är vår smala lycka att vi har så många privatgäster. Det som har försvunnit är konferenser och affärsgäster. Våra leisure-gäster håller kassaflödet igång, men det är klart att vi förlorar pengar. April är tufft och maj kommer att bli ännu tuffare.
Förhoppningen är att Sverige runt 21-25 juni ska öppna upp och att människor ska få träffas i större grupper. Då kan det bli en extremt bra sommar tror Jonas Stenberg.
– I Norge åker 1,5 miljoner människor till Medelhavet varje sommar och det är säkert lika många från Sverige som inte kommer att få resa. De kommer att vilja göra något här.
Jonas Stenbergs ESS Group äger några av sina hotellfastigheter själva: MJ:s i Malmö och badhotellet i Falkenberg. Sina externa hyresvärdar har han en god dialog med.
Det är ett blandat gäng med fastighetsbolag. Vi har endast omsättningshyra på två av våra hotell övriga har vi en fast hyra på.
Han beskriver koncernens likviditet som god och lovar att man inte kommer att gå omkull, åtminstone inte inom det närmaste året.
– Vi har valt att vara otroligt transparenta mot medarbetare, banker, hyresvärdar och leverantörer. Varje fredag skickar vi ett långt brev med all information. Vi kommer att rida ut stormen.
I Sverige är stora delar av personalen, 700-800 medarbetare, korttids permiterats. Alla timanställda och vikarier är uppsagda. I Norge och Danmark har vi korttids permitterat ca: 250 personer.
Trots tuffa tider planerar man att öppna en enhet i Stockholmsområdet i september: Ellery Beach House längst ut på Lidingö med 122 rum.
– Det blir en ny produkt i regionen. Det finns ganska många destinationshotell på västkusten och jag anser att marknaden där är ganska överetablerad. Jag tror det kommer att vara ett stort sug på marknaden efter detta. Vi får redan mycket förfrågningar om Ellery Beach House, trots att vi inte riktigt har börjat med marknadsföringen.
Det är IBM:s gamla konferensanläggning från 1968 som byggs ut med 60 nya rum. Det blir tennis- och paddelbanor, sextiotalsinredning designad av ESS groups egen arkitektfirma Spik och förstås en stor relaxavdelning med inom- och utomhuspooler.
Några planer på att stoppa det aktuella bygget på grund av krisen finns inte.
Jonas Stenberg tror dock att de hotellbyggen där man ännu inte har börjat gräva i marken kommer att läggas på is.
– Det kanske även händer med projekt som har påbörjats. Vi får se. Det kommer att ta minst 1,5 år innan vi är tillbaka på normala nivåer när det gäller hotellbokningar. Vi kommer att få se en helt ny världsbild efter corona. Många har lärt sig att videomöten funkar fint och affärsresandet kommer ta lång tid att återhämta sig. Avkastningen på hotellfastigheter kommer att minska, det i kombination med att e-handeln skjuter i taket och butiker får slå igen är tufft för fastighetsbolagen. De kommer att få svårare att hitta finansiering och pengar kommer att bli dyrare.
Så räntorna kommer att gå upp?
– Jag tror det.