Annons:

Campingen kan bli en vinnare i corona-epidemin

Travel News har träffat First Camps vd Johan Söör som just nu ser en 25-procentig uppgång inom B2B när det gäller camping. Han tror att camping kan bli en vinnare i sommar när epidemin lättar och många vill turista i Sverige.

Vem är du? 

– Jag heter Johan Söör och är vd på First Camp som består av drygt 40 destinationer runt om i Sverige och Danmark. 

Förra gången jag intervjuade dig för knappt två år sedan fick jag ett mejl från en kvinna på Öland som sa att hennes enda camping var lika stor som hela din verksamhet. Vad är din kommentar till det?

– Det har hänt mycket sedan dess. 2017 hade vi en omsättning på runt hundra miljoner, nu är vi på drygt 400 miljoner. Det går snabbt uppåt. 

Hur är läget i camping-industrin just nu?

– En blandad bild. Det som är positivt är att företagsboende ökar för camping. Företag vill ha en stuga istället för ett hotellrum. Vi har ett exempel från veckan. Ett estniskt byggbolag var bokade på hotell inne i Stockholm city, de ville inte längre bo på hotell, de bokade stugor hos oss i stället. Vi ser en sådan effekt, det är stadigt uppåt, det är jättekul. Det är klart att påskhelgen som är en stor campinghelg är lite avvaktande. Vi brukar ha många norrmän på våra campingar. De kan ju inte ens ta sig mellan länderna nu. Det ger en viss negativ effekt, men jag är ändå hoppfull. Vår högsäsong är juni, juli och augusti, många som campar bokar väldigt sent. 65 procent av bokningarna sker en månad innan ankomst. Jag är hoppfull inför sommaren, jag tror det kan bli en kanonsommar inom camping. Många vill stanna hemma. Camping är eget boende, du bor i vagn eller egen husbil eller stuga. 

Just nu är hotellens beläggning i Stockholm runt tio procent. Hur är er status just nu?

– Mars är lågsäsong för oss.  Det är klart att vi ser en viss negativ effekt på bokningsingången. Men som sagt, många bokar med kort framförhållning så jag är hoppfull inför sommaren. Men i påsk kommer vi att se en viss negativ effekt. 

Hur upprätthåller ni säkerheten på era campingar? 

– Den är jätteviktigt och det vill kunderna veta jättemycket om. Vi har fördubblat städrutinerna i alla allmänna områden. Vi är ännu mer noga med tvål och desinfektionsmedel i stugorna och allmänna områden. Vi är också noga med personalen, det är en tydlig instruktion till alla: känner du dig sjuk ska du stanna hemma. 

After ski har ju lyfts fram som det värsta som finns. Sker det liknande sammankomster på campingplatser. 

– Det funkar inte så på en camping. Man har sitt eget boende. I påsk har vi barnklubb med aktiviteter, men allt har flyttat utomhus, vi har inget sånt inomhus. Vi har full respekt för att gästerna ska kunna känna sig trygga. Men camping är ute i naturen och eget boende. 

Vad gör folk på en campingplats, hänger de mest i sin stuga eller? 

– Man kan välja själv. När det är kallt ute är man gärna inomhus. På sommaren är det mycket aktiviteter, men i mars är det lugnt. Många av våra destinationer är vid havet med fina lägen och det kan man ta del av även om man måste hålla sig lite för sig själv. 

Berätta om din bild hur corona har drabbat reseindustrin. Du var med och startade MTR Express i Sverige. Lyft blicken från camping. 

– Camping är en udda fågel i detta. Vi har vår högsäsong först under sommarmånaderna. Vi är mer hoppfulla inför sommaren och inte så påverkade ännu. Det finns många andra delar av besöksnäringen som har det jättetufft nu. Jag lider med dem. Jag undrar vad som händer på lång sikt. Kommer detta att skapa ett nytt beteendemönster bland affärsresenärer som inte vill flyga inrikes eller åka snabbtåg när de vant sig vid videomöten. Vi kör som många företag videomöten just nu. I veckan har vi haft utbildning för alla destinationschefer.  40 personer på ett videomöte genom Microsoft Teams, det har funkat kanon. I takt med att människor vänjer sig vid detta kan det påverka hela resebranschen negativt på lång sikt.      

Du ser en nedgång inom konferens? 

– Det personliga mötet kommer alltid att vara jätteviktigt. Men när det kommer till interna möten och utbildningar ska det bli intressant att se vad som kommer.

Jag känner att detta är en kris för speciellt premium, har jag rätt vad tänker när jag säger premium?

– Svårt att säga, vi har ofta företagsboende hos oss. Det är ofta byggbolag eller vårdpersonal som vill ha ett enkelt boende. Gärna avskilt ute i naturen till en låg kostnad. Vi ser ingen negativ effekt av detta, tvärtom. Man söker sig till oss och inte till hotell. 

Kan du se att dina dyraste boenden är mer drabbade?

– Nej, vi kan inte se någon sådan effekt alls. Du får återkomma i juni, men just nu är det stort intresse för camping i både husvagn och husbil. Men också i stuga. Vi är faktiskt Sverige åttonde största hotellkedja om man räknar sängkapacitet. Vi har 1 500 stugor över hela landet. 

Vi tänker oss best case scenario och att allt lugnar ner sig i maj och i juni kommer allt i gång. Nu ska vi kickstarta igång ekonomin. Vad vill du då ser för åtgärder från regeringen?

– Man måste uppmuntra människors konsumtion. De effekter vi ser nu är dels kopplade till statliga rekommendationer, men det är också människor själva som valt en annan livsstil. Det är inte förbjudet att gå ut och äta middag på kvällen ändå är det väldigt få som gör det. Man måste uppmuntra människors konsumtion. Se till att det finns utrymme. 

Kommer det inledas med låga priser, om du satt på ett tågbolag hur skulle du tänka då när du ville få igång trafiken?

– Så länge beläggningen är låg är det naturligt att ha låga priser. 

Stämmer det verkligen? Om det är lite kapacitet kan man väl pressa upp priset. Det är ju så SAS tjänat pengar de senaste månaderna innan krisen när Norwegian gick ner i kapacitet. 

– Ja fast även med låg kapacitet kan det vara låg beläggning. Det man dock har sett vid tidigare kriser är att det kan komma tillbaka väldigt snabbt. Charterbolagen brukar tala om att en dipp kan återhämta sig väldigt snabbt. Vi står redo att sätta foten i gaspedalen fullt ut den dag det vänder och det inte finns en massa osäkerhet. 

Är det någon viktig fråga jag borde ha ställt som jag glömt att ställa?      

– Vad tror du om campingsommaren 2020? 

Vad tror du om den? 

– Jag tror det finns väldigt goda chanser att få en fantastisk campingsommar när detta lagt sig lite och om du uppskattar eget boende rakt ut i naturen. Det ger fantastiska möjligheter.

Tack så mycket. 

– Tack själv!    

7 kommentarer

  1. Karin: Vad bra. Camping är framtiden, har jag sagt länge.
  2. Erik: Men hur funkar camping om lagen om max 50personer fortfarande är aktiv till sommaren?
  3. Christina: Hur fungerar det i diskrum och toaletter.
  4. Johanna: Erik, var och en har sitt eget boende, likvärdigt med ett villakvarter eller radhusområde. Bor du i en husvagn/husbil/stuga bor du, precis som vanligt, för dig själv så någon folksamling på 50 pers förekommer aldrig.
  5. Lena Oskarsson: Stäng alla Campingar på Öland !! Ohygieniskt på toaletter o dusch.. En del Campingar är ju som en litet samhälle.. trångt på många ställen. Samt att Kalmars sjukhus har inte plats till alla turister om Coronan härjar rundor !!
  6. Tommy: Vi måste ju hålla avstånd ! På mindre campingar finns det bara en affär ... ska alla stå där o trängas ?! Hua ... Jag har bojkottat Camping i år !! Många tvättar INTE händerna efter det stora på toan !! Har sett detta själv = Äckligt !! Och nu måste folk börja tänka .. kanske inte händer ?! Då sprids Coronan ännu mer. Stanna hemma ! Och mys med familjen på annat sätt.
  7. kABE Lincoln: Det är inte sammankomst på +50 personer i den meningen. Antar att sällskapen är mellan 2-6 personer. I dessa affärer som i andra, håll avstånd. Och 50 pers i affär vid camping eller diskrum har jag aldrig sett. Barn i klassrum ~ 25 st + 2 lärare. Hur många träffar samtliga / är nära under en vecka?