Den dramatiskt ökande narkotikaanvändningen bland unga vuxna är ett växande samhällsproblem och branschen behöver – tillsammans med STAD och Polisen – gemensamt ta ansvar och verka för att bromsa utvecklingen. Initiativet är viktigt av flera anledningar; användning av narkotika på restauranger, hotell och konserter skapar en otrygg miljö för både gäster och medarbetare.
– Nu behöver vi ta krafttag mot knarket. Krogmiljön är en arena som behöver prioriteras. I Stockholm city kommer polisen tillsammans med branschen att genomföra en rad olika åtgärder. Krog 2022 är Stockholm citys nya satsning, vi vill komma åt kriminella nätverk, våldsbrott och narkotikaförsäljning i Stockholms nöjesmiljöer, Anette Haag, kommenderingschef Krog 2022.
Det är de tre aktörerna Scandic Hotels i Stockholm, Clarion Hotel Sign och Stureplansgruppen som samarbetar för att aktivt vända den alarmerande trenden tillsammans med nätverket Krogar mot Knark. Krogar mot Knark väntas att växa kraftigt framöver, där målet är att skapa en knarkfri miljö i svensk besöksnäring.
– Att vi är för en narkotikafri besöksnäringen kommer nog inte som en överraskning, men vi har identifierat en mer liberal syn på narkotikaanvändning i samhället i stort, och där behöver vi vara tydliga med var vi står. En drogfrimiljö är ett måste både för våra medarbetare och gäster där detta är ett steg att skapa en trygg och medveten besöksnäring. Och det arbetet behöver vi göra tillsammans med våra kollegor i näringen, Polisen och nätverket Krogar mot Knark, säger Joakim Elveroth, distriktsdirektör Scandic Stockholm City.
Ett första steg är nu att lansera Krogar Mot Knark-webbutbildning där branschen kommer att kunna utbilda all sin personal i frågan för att på så vis, tillsammans med Polisen och STAD, arbeta narkotikaförebyggande i den dagliga driften.
– Det är mycket oroande att narkotikaanvändandet är så högt bland deltagarna i den här studien. Vi har aldrig tidigare sett så höga nivåer bland unga vuxna. Nästan tre av fyra uppger att de har använt narkotika någon gång och hela tre av fem har använt narkotika senaste året, säger Johanna Gripenberg, chef och forskare på STAD.
Krogar mot Knark är en beprövad metod som visat på minskad förekomst av narkotika i krogmiljön. Grundkomponenter i metoden är samverkan, effektiv tillsyn och utbildning. Ett första steg är nu att lansera Krogar Mot Knark webbutbildning där branschen kommer att kunna utbilda all sin personal i frågan för att på så vis, tillsammans med Polisen och STAD, arbeta narkotikaförebyggande i den dagliga driften.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt att arbeta narkotikaförebyggande och vi vill självklart göra vad vi kan för att hjälpa till. I ett första led går vi in med 300 000 kronor för att finansiera en webbutbildning för de kroganställda som arbetar på krogar som är med i Krogar mot Knark, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.