Paul-Marc Julen var nära en karriär inom skidåkning, men nu är han istället den tredje generationen som driver familjehotellföretaget, far till två och hängiven till sin roll som styrelseordförande för Zermatt Tourism.
Zermatt har ett fantastiskt utbud av pister. Såväl lokalbefolkningen som familjen Julen har ibland svårt att planera sin perfekta skiddag.
Rajan vill kasta sig ner för branta sluttningar. Jarno älskar hopp och kan tillbringa hela dagen i freestyleparken. Deras mor föredrar en lite lugnare pist – och Paul-Marc, han försöker bara göra alla lyckliga. Familjen Julen är överens om en sak dock: mat är viktigt under en dag på skidåkning tillsammans. Men även här har alla sina preferenser. Hungern uppmanar Paul-Marc och hans pojkar att snabbt hitta ett bord och sitta ner. Doften av smält racletteost fyller luften och det vattnas i munnen och andas nytt liv i trötta muskler. Lägg därtill den friska bergsluften och utsikten över Matterhorn som dominerar horisonten. Det är lätt att tappa tidsperspektivet men pisterna kallar så småningom – specifikt en riktigt lång ner till dalen.
I slutet av pisten ligger Julens gård. Barnen ber Paul-Marc att få hälsa på lammen. Uppfödning av inhemska Blacknose får är tradition i Zermatt och de påminner honom om hans barndom. Fåren närmar sig nyfikna staketet. Det verkar som om de vill säga hej till Paul-Marc eller är det kanske bara mat de vill ha? Jarno och Rajan passar på att mata ett lamm med flaska. Fårhuset är öppet för besökare varje onsdag och då är alla välkomna att hälsa på fåren.
Hållbarhet är viktig för familjen Julen. Allt som produceras på gården används på deras restauranger och hotell. Paul-Marc och hans söner tuggar på lite torkat kött, hemmagjort såklart. Men till slut är det dags för pojkarna att ta itu med sina läxor. Traditionen är komplett: från hotell och skidåkning till jordbruk och familjeliv.
Så typiskt Zermatt!
För mer information:
www.zermatt.ch
www.MySwitzerland.com