Igår var infrastrukturminister Tomas Eneroth på Arlanda för att inspektera alla nybyggen. På vägen hem i bilen fick Travel News en intervju med statsrådet. Statsrådet hade inget att anmärka på säkerheten som nyligen fått hård kritik i en hemligstämplad rapport. Enligt tidningen Expressen har kriminella bland annat Hells Angels och radikala grupper infiltrerat Arlanda genom kopplingar till personalen. Travel News ber om en kommentar om säkerheten, men får inget svar.
– Mitt mål är att Arlanda ska bli Nordens ledande flygplats och då måste flygplatsen växa vad det gäller kapacitet. Det krävs stora investeringar.
Exakt hur detta ska gå till förbereds just nu i regeringskansliet. Två utredningar löper parallellt. Den ena heter Arlandarådet och ska i slutet på månaden komma med en rapport. Den andra är en översyn av de regionala flygplatserna.
För tolv år sedan skedde det Eneroth kallar “en bodelning” som ledde till att tio av landets flygplatser landade under det statliga bolaget Swedavia. Resten drygt tjugo mindre flygplatser kom under kommunal förvaltning. Luftfartsverket som tidigare drev flygplatserna fick ett övervakningsuppdrag.
Swedavia har blivit en vinstmaskin som varje år drar in några hundra miljoner och ibland en dryg miljard till statskassan. Samtidigt kan de regionala flygplatser räkna med förluster i samma storleksordning. I vår grannländer Norge och Finland är situationen annorlunda. Där tar staten ekonomiskt ansvar för omkring 30 flygplatser. Att de två utredningarna ingår i samma ekvation är ingen hemlighet, men enligt Eneroth sker arbetet parallellt. Inte tillsammans.
Den stora knäckfrågan är förstås Bromma flygplats. I höstas gick Jacob Wallenberg som sitter i Arlandarådet ut i Sveriges Radio och sa att man kan lägga ner Bromma. Det skulle ge möjlighet för Arlanda att bygga ut en fjärde landningsbana. Det skulle förstås vara mumma för SAS vars styrelse Jacob Wallenberg längre satt i.
2038 löper avtalet med Bromma ut och ganska snart måste regeringen fatta ett beslut om det ska förlängas eller avvecklas. Att frågan diskuterats sedan sjuttiotalet gör att vän av snabba beslut troligen inte får något besked i vår. Men Tomas Eneroth som nu varit infrastrukturminister i snart fem år är väl medveten om att frågan måste bort från dagordningen.
Att flyget är viktigt för landets infrastruktur blev uppenbart vid Nextjets konkurs i sommar.
– Helt plötsligt stod flera av landets kommuner utan fungerande transporter. Det drabbar invånare, företagare och turismen, säger Tomas Eneroth.
Men något besked om att lägga ner Bromma, förstatliga hälften av de kommunala flygplatser och bygga ut Arlanda med ny landningsbanan och terminal vill han inte ge till Travel News. Vi byter spår till de krav som tågbolagen har skickat till Trafikverket. De vill ha ersättning för de förluster som ban- och signalfel som verket har orsakat SJ, MTR express och de andra bolaget. Notan är på 106 miljoner kronor. En tredjedel av alla förseningar har orsakats av Trafikverkets usla underhåll enligt kravet.
– Det är mitt förslag att Trafikverket ska ta ansvar för de förseningar som orsakas av banfel och liknande. Regleringen ska tydliggöra hur resurserna ska fördelas. Det är en viktigt signal till Trafikverket.
Exakt var pengarna ska komma från får Travel News inget svar på. Men att notan förr eller senare landar hos skattebetalarna är ingen orimlig gissning.
Vi går vidare till statens stora satsning på infrastruktur. Enligt Eneroth ska Sverige investera svindlande 700 miljarder i vägtransport, järnvägar och flygplatser de kommande åren. Till detta kommer satsningen på höghastighetståg på 230 miljarder. Det senare ingår i 73-punkts uppgörelsen, men finansieringen är inte avklarad.
– Oavsett om man lånar pengarna eller gör gröna obligationer så ska statsfinanserna klara denna belastning under lång tid. Vi bygger bara en ny stambana vart hundrade år. Satsningen ska ligga fast både genom högkonjunktur och lågkonjunktur då är det viktigt med en bred uppgörelse.
I klartext innebär detta att även Moderaterna ska vara med i den ekonomiska uppgörelsen om höghastighetståg. Alla partier är med i förhandlingarna utom Sverigedemokraterna. Eneroth vill inte lova ett besked i år, men att det kommer ett under den nuvarande mandatperioden är mycket troligt. 2023 går statens avtal med kommunerna om höghastighetståg ut så detta år är en deadline.
– Det planeras 100 000 nya bostäder utmed den nya stambanan och så detta måste komma igång. Det behövs en bred uppslutning, avslutar Tomas Eneroth.