När norska staten säljer hela sitt innehav av SAS-aktier hovar regeringen in 652 miljoner kronor. Det innebär att aktierna är sålda för 3,1 procent under tisdagens stängningskurs.
På onsdagen väntas SAS-aktien falla efter beskedet.
Även under tisdagen backade aktien med 2,4 procent. Detta trots att nyheten om försäljningen presenterades först efter börsens stängning. Bara den senaste månaden har aktien backat 16,6 procent.
”Regeringen har varit tydlig med att staten inte är en långsiktig ägare i SAS. Stortinget har flera gånger gett regeringen fullmakt att sälja ut sina aktier och den fullmakten har vi nu utnyttjat oss av” säger näringsminister Torbjørn Røe Isaksen på hemsidan.
Köparna är norska och utländska investerare.
Røe Isaksen tror inte att statens beslut kommer att påverka arbetsplatser eller det operativa arbetet inom SAS.
”SAS har haft en positiv utveckling senaste tiden och jag tror starkt på att de kommer att arbeta målmedvetet för att förbättra sin position. Vi anser att detta är ett bra tillfälle för att sälja vårt innehav” säger den norske näringsministern.
I och med försäljningen går en epok i graven, för första gången sedan SAS bildades 1946 så kommer alltså inte de tre nordiska länderna att äga flygbolaget gemensamt. I en kommentar till NRK säger den norska statministern Erna Solberg att hon inte tror att försäljningen kommer att ha några konsekvenser för SAS som flygbolag.
Försäljningen sker i samarbete med Nordea, Pareto, UBS, Swedbank och Wiersholm.
“Vi visste att den norska staten ville sälja sin andel i SAS och att det kommer nu är inte någon jätteöverraskning. De har lyckats minska sitt innehav snabbare än vad vi hade trott. Frågan nu är när den svenska staten väljer att sälja sin del, vi vet att de också letar efter en möjlig exit”, säger Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank som följer SAS.
Den svenska staten är största ägare i SAS med 14,8 procent. Staten äger 56,7 miljoner SAS-aktier, värda drygt 1,2 miljarder kronor. Riksdagen har gett regeringen grönt ljus för att sälja innehavet i SAS och regeringen har flaggat för att man vill göra just det. I likhet med den norske ministerns uttalande har även Sveriges näringsminister Mikael Damberg (S) tidigare sagt att han ”inte anser att staten är en långsiktig ägare av SAS”.