Annons:

Rapport från ITB i Berlin

Travel News chefredaktör analyserar sitt första besök på världens största resemässa.

Det är första gången som jag är på ITB i Berlin. Känner mig lite som sportreportern som fick i uppdrag att titta på en teaterpjäs om en kille som hette Hamlet. Reportern kom tillbaka till redaktionen och skrev en text om att Schackesparre var ett namn att komma ihåg.

Alltså, mässan är i Berlin gigantisk och en sak är säker: i reseindustrin gäller full speed ahead!

Lite siffror. Det är 10 000 utställare från 186 länder. Vi är över 100 000 människor som trängs på 160 000 kvadratmeter.

Lyxturism är ett segment som växer. Liksom medicinsk turism. Kina skickar hit fler företag och destinationer än någonsin tidigare. Äventyrsturism växer, liksom LGBT, alltså Gay och Lesbian Travel.

Och alla pratar om hållbart resande.     

Vi tar lite fler siffror.

1,3 miljarder människor passerade en landsgräns förra året. Det är ökning med 7 procent. Den globala reseindustrin fick alltså 90 miljoner nya kunder 2017.

Hela världen är på mässan i Berlin. Okej att Tyskland har mycket mer mässyta än Afrika. Kina är den stora motorn. Idag har 100 miljoner kineser pass. Det är mindre än 10 procent av befolkningen. De traditionella stora gruppresorna kommer att fortsätta, men i den övre delen av medelklassen i Kina börjar familjer och kompisgäng att resa i mindre konstellationer. Thomas Cook hade förra året 10 000 resenärer från Kina. I år är målet att 100 000 ska resa med dem.

Nu vill kineserna inte bara se Eiffeltornet, Vasamuseet och Frihetsgudinnan. Nu vill de ha semester och hänga vid poolen. Det västerländska sättet att koppla av när vi är lediga sprider sig till mittens rike.

Miljötänket är ett mantra i resebranschen. Det är förstås viktigt, men jag tror att politik och frånvaron av demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter på många ställen kommer att bli en mycket viktigare fråga.

Idag är Turkiet i krig med Syrien, de slåss mot kurderna som hjälpte USA att krossa IS. Två Natoländer är alltså i en allvarlig konflikt med varandra. Tusentals människor sitter i fängelse utan rättegång. Det krävs inte mycket för att Donald Trump ska trissa upp situationen och vad händer då med alla hundratusentals svenska turister i Bodrum. Den globala turistindustrin har plöjt ner miljarder i Turkiet. Hotellen kan inte så tomma länge.

Jag vet att Ving och TUI inte är säkerhets- eller prognosföretag, men många turister tänker först med plånboken och sen tittar de på himlen, havet och hotellet. Om det är svarta politiska moln på himlen spelar det ingen roll att det är varmt i vattnet, sol från morgon till kväll och att hotellet har suveräna sängar till lågt pris. Att resa till Egypten och Turkiet kan bli allt annat än en semester. Länder som dessa kommer att bli en större utmaning än vad reseindustrin i Berlin vill erkänna. Att sängarna har miljövänligt bomull och maten är lokalt producerat är inte plåster på såret.

Men på det hela taget. Branschen har troligen aldrig mått bättre, växt mer och gjort fler människor i världen lyckligare. Det ligger i människans DNA att resa. Vi är bara i början på en fantastisk resa. Jag är säker på att inom tio år kommer hälften av världens befolkning att passera en landsgräns minst en gång i livet. 3,5 miljarder turister är ingen omöjligt tanke.       

En kommentar

  1. Haris Nuspahic: Mycket bra och träffsäkert skrivet.