Malin Söderström är stjärnkock och entreprenör. Hon driver krogarna på Moderna museet och snabbmatskrogen The Fishery i Ringens foodcourt Teatern. Hon fick nyligen pris för ”Årets Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning” på White Guides årliga gala i Stockholms stadshus.
Grattis till priset, hur känns det?
– Det kändes fantastiskt fint och hedrande förstås. Jag var i Malmö och fick ta emot priset via länk.
Finns det en vändpunkt när du förstod att du vill bli kock?
– Det gör det faktiskt. Jag hade utbildat mig till kock, men vill lära mig franska och pluggade i Grenoble i ett halvår. Jag bodde i en liten studio med en kokplatta i badrummet och fönsterbrädan var kyl utanför fönstret. När halvåret var slut och jag fick komma hem och börja laga mat igen insåg att jag aldrig mer ville vara utan ett kök. Det var en oändlig saknad efter att laga mat. Jag vill alltid har tillgång till det
Du driver ett gäng krogar, vad gör dig till en bra chef?
– Det är stor fråga. Det är viktigt att hitta sin stil, sitt sätt. Att omge sig med bra människor är viktigt, de ska vara ärliga och engagerade så att jag får några sanningar då och då. Man måste vara lyhörd. Vi jobbar med alla våra chefer på olika sätt. Just nu har vi en coach inne. Många i restaurangbranschen är inte utbildade chefer, så det är viktigt att vi jobbar med den frågan.
Denna intervju kommer att publiceras på internationella kvinnodagen, vad betyder denna dag för dig?
– För mig är det en ganska ny företeelse. Jag är inte uppväxt med detta. När jag barn pratade vi inte om internationella kvinnodagen. Sen var jag mycket i Italien tycktes alltid vara där den 8 mars, då får alla kvinnor gul mimosa. Jag tycker det är jätteviktigt att alla kvinnor i hela världen får möjlighet att leva sitt eget liv. Vi ska uppmärksamma orättvisa förhållande denna dag och alla andra dagar.
Kockbranschen känns som en av de sista machobranscherna, vad ska vi göra åt detta?
– Vi är absolut inte den sista machobranschen. Det finns många fler. Inom kockvärlden är det väldigt stora förändringar på gång. Det finns mycket som är positivt. Det viktiga är att cheferna blir bättre och mer inkluderande och visar lika mycket respekt för alla.
Har du några nyheter att bjuda på?
– Vi vill hitta en ännu en lokal till The Fishery. Vi vill sprida oss.
Faktaruta
Namn: Malin Söderström
Titel: Kock och Krögare
Familj: man, dotter & hund
Ålder: 48
Bor: Kungsholmen
Senaste resa: Storhogna med familjen på Sportlovet
Favorithotell: henne mölle å kirkeby kro, det var längesedan jag var där men det är ett härligt minne
Favoritfärjebolag: Strömma kanalbolag
Favorit-OTA: Google flights
Favoritreseapp: SJ’s den använder jag mest av allt
Flygbolag som jag åker helst med: Flyger gärna med Emirates
Favoritdestination bortom mitt eget: Kalifornien
Detta vet vi inte om dig: Drömde som ung att bli fartygskock och jobba på dom stora haven.