I måndags kväll nådde krögaren och kocken Björn Frantzén sina drömmars mål. Hans krog Frantzén fick tre stjärnor av Guide Michelin. Krogen låg tidigare i Gamla stan. Men slog igen och flyttade till Klara Norra kyrkogata 26 och återinvigdes för bara tre månader sedan. Enligt Dagens Industri kostade renoveringen 75 miljoner kronor. Bakom Frantzén återfinns delägarna Harald Mix och Antonia Ax:son Johnson.
Den nybyggda krogen har bara 23 platser. Det lär alltså bli tufft att få bord de närmaste månaderna. Jag har inte varit på plats, men enligt rapporter är ett besök på Frantzén en himmelsk matresa – för dem som har råd. Det kostar minst 10 000 kronor för två personer att äta mat och dricka vin på Frantzén.
Förra året träffade jag Guide Michelins hemliga testare när stjärnorna delades ut i Stockholm. (I år var prisutdelningen i Köpenhamns rådhus.) Jag undrade vad som krävdes för att bli en testare. Svaret var att, förutom kunskap och erfarenhet, att tycka om att äta ensam.
Jag har recenserat och granskat krogar i hela mitt vuxna liv, men att göra detta ensam skulle jag aldrig komma på tanken. För det första tycker jag om att prata om vad jag äter med mitt sällskap och även om jag med tiden har viss erfarenhet så kan du alltid missa något. För det andra är att gå på krogen något mer än att granska inredning och dissekera vin och råvaror. Att sitta ensam och bara fundera på vad jag har i munnen är inte kul. För mig är krogen först och främst en mötesplats.
Men jag förstår alla inte tycker som jag. I den svenska dokumentär Foodies från 2015 åker ett gäng självutnämnda experter runt i världen och äter på krogar som Frantzén. Att göra denna grupp ensamätare nöjda är Sisyfos vandring som heter duga. Att Björn Frantzén har lyckats med detta är verkligen imponerade. De tre stjärnorna är ett lyft för hela Sveriges besöksnäring. Jag tycker att de tre stjärnorna kan jämställas med ett Nobelpris i fysik eller kemi. Alla förstår att det ligger en enorm insats bakom, men att verkligen förstå vad som är kärnan i den stora upptäckten är kanske bara 23 personer per kväll förunnat.