2015 var ett bra år för de lyckliga som placerade sig högst upp på Travel News lönetopp. Den sammanlagda inkomsten för listans fem bäst betalda chefer och direktörer landade på hela 125 905 087 kronor 2015, att jämföra med 61 688 604 året dessförinnan. Nu handlade det inte om några gigantiska lönelyft, utan i samtliga fall om rejäla engångsutdelningar.
Allra överst placerar sig Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck med en taxerad inkomst på drygt 48 miljoner kronor för 2015, vilket förmodligen är all time high i lönetoppens historia. Ragnar Norbäck vill inte prata om sin lön med Travel News, men Nobinas kommunikationschef Annika Molander skriver i ett mejl att de 48 miljonerna till stor del är en engångsersättning i samband med börsnoteringen, en ersättning som enligt bolagets årsrapport var på 37, 9 miljoner.
Efter Ragnar Norbäck följer en trio från Pandox – vd:n Anders Nissen med en inkomst på drygt 26 miljoner, ekonomidirektör Liia Nõu (19 miljoner) och asset developmentchefen Lars Häggström (17 miljoner).
– Det handlar i samtliga fall engångs- utdelningar i samband med comebacken på börsen. Nu är vi tillbaka på normala nivåer igen, säger Anders Nissen.
Listans femma, SAS personalchef Carina Malmgren Heander började sin anställning på flygbolaget den 1 januari 2015. Hennes inkomst på drygt 15 miljoner innebar att hon redan under sitt första år i SAS tjänst drog in drygt sex miljoner mer än högste chefen Rickard Gustafson, som trots att han höjde sin lön från 8,3 till 8,9 miljoner föll från sjunde till tolfte plats på 100-listan.
Carina Malmgren Helanders taxerade inkomst är dock inte detsamma som hennes lön, låter SAS hälsa. En stor del av pengarna kommer från ett incitamentsprogram från hennes tidigare arbetsgivare Electrolux.
De stora utdelningarna i toppen gör att Stena Lines vd Carl-Johan Hagman, som var tvåa ifjol tappar till en sjätteplats trots bibehållen lön på 14,5 miljoner kronor. Årets ras svarar Lars Löfgren, före detta Nordenchefen för Thomas Cook och nuvarande vd för Inflight service, för – från första platsen på fjolårets lista med en inkomst på 14,5 miljoner kronor 2014, till 27:e plats på årets lista och en lön på 3,9 miljoner 2015.
Yngst på 100-listan är 36-åringarna Johan Söör, vd MTR Express, Lisa Farrar digital chef för Nordic Hotels men som 2015 var nordeuropeisk direktör för Ebookers samt Alexander Huber som nyligen utsågs till Nordenchef för TUI.
Huber, vars inkomst på 100-listan gäller hans tidigare tjänst som kommersiell direktör för TUI, är den ”yngling” som tjänade allra mest 2015, 2,8 miljoner.
– Lönen vill jag inte kommentera, men jag har haft förmånen att få ta mig an stora utmaningar. Jag började på TUI:s traineeprogram direkt efter min magisterexamen i Uppsala för elva år sedan. Jag lockades av resebranschen och möjligheten att utvecklas i ett stort företag, säger Alexander Huber som de senaste åren haft tjänsterna vd för TUI Fly, kommersiell chef och nu Nordenchef för TUI.
En skaplig karriär med andra ord.
– Traineeprogrammet är tänkt att utveckla framtida ledare, och det funkade ju i mitt fall.
Den som lockas av såväl resenäringen som feta inkomster bör i första hand söka chefsjobb inom hotell- flyg eller arrangörsbranschen, tre segment som alltid är väl representerade i toppen av 100-listan. Inte minst Pandox tycks betala sina chefer bra. Förutom trion i den absoluta toppen, har hotellfastighetsbolaget den här gången ytterligare två personer med på listan, Sverigechefen Erik Hvesser på plats 8 med en inkomst på 12 miljoner kronor (även här lyfte lönen tack vare en engångsutdelning) och Martin Creydt på plats 22. Creydt började visserligen på Pandox i år så lönen gäller hans tidigare tjänst som operativ chef på Scandic. Men en inte allt för vild gissning är att Creydt kommer att dyka upp på Travel News på 100-lista även i sin roll som Europachef på Pandox.
– Vi är ett stort internationellt bolag som hanterar stora summor. Lönerna speglar ansvaret, och jag vet inte om vi ligger högre än jämförbara företag den internationella scenen, förklarar Anders Nissen de höga lönerna.
Precis som tidigare år har resebyråerna svårt att hävda sig i lönekonkurrensen. Den bäst betalda resebyråchefen 2015 var Resias vd Eva Moen Adolfsson på plats 37 med en lön på 2,9 miljoner. Etraveli:s vd Mathias Hedlund når ”bara” 42:a platsen (2,68 miljoner), tätt följd av Tickets vd Katarina Sjögren Petrini på plats 43 (2,62 miljoner).
För Eva Moen Adolfsson och Katarina Sjögren Petrini kan det vara extra svårt att klättra i lönehierarkin eftersom de dessutom är kvinnor. Ett återkommande tema på Travel News lönelista är nämligen underskottet av kvinnor. Den här gången ser det visserligen bättre ut i den absoluta toppen med två kvinnor bland de tio bäst betalda cheferna inkomståret 2015, att jämföra med noll 2014. Men tittar vi på hela 100-listan lyckas bara 30 kvinnor ta sig in den här gången, jämfört med 32 ifjol.
Bäst betalda kvinna är Liia Nõu på Pandox och Carina Malmgren Heanders på SAS som båda alltså cashade ut stora engångsutdelningar. Därefter följer Lottie Knutson, som därmed får lämna ifrån sig titeln ”resebranschens bäst betalda kvinna”, en titel som hon abonnerat på i flera år.
Lottie Knutson lämnade Fritidsresor (nuvarande TUI) 2014, vilket innebär att 2015 var hennes första hela år utanför gruppen. Detta hindrade henne inte
från att höja sin inkomst med nära en miljon till 6,5 miljoner kronor. I hennes inkomst för 2015 ingår bland annat styrelseuppdrag för Stena Line, Scandic, Swedavia och STS Alpresor, samt föreläsningsverksamhet och royalties för boken ”Nödrop”. Dessutom löstes ett långsiktigt bonusprogram in i samband med att hon slutade på Fritidsresor, berättar hon.
– Jag vill inte kommentera min lön, men jag kan säga att mina inkomster de senaste åren till stor del kommit från alla sidouppdrag jag hade under min tid på Fritidsresor.
Varför är det så få kvinnor med i lönetoppen?
– Det speglar tyvärr hur det ser ut på vd- och koncernchefsposterna där det är för få kvinnor.
FAKTA
2017, SAMMANLAGD LÖN TOPP 5: 125 905 087 kronor.
2016, SAMMANLAGD LÖN TOPP 5: 61 688 604 kronor.
2017, SAMMANLAGD LÖN TOPP 100: 448 623 270 kronor.
2016, SAMMANLAGD LÖN TOPP 100: 333 154 653 kronor.
LADDA NER LÖNETOPPEN SOM PDF
Lönetoppen 1-50
Lönetoppen 51-100