Annons:

Ny turistattaché ska locka svenskarna till Eilat

Trots Gazakriget i fjol minskade inte det svenska resandet till Israel. I sommar tillträder Nira Fisher som ny turistattaché i Sverige och hon tror nu på ökad turism.

Nira Fisher efterträder Uri Taub, som den 30 juli återvänder till Israel efter 5 år i Sverige. För Nira Fisher börjar nu arbetet med få fler svenskar att välja Israel.

– Vi ska börja med att ta reda på vad svenskarna vill ha: är det ett pulserande Tel Aviv, är det Eilat med sol, snorkling och shopping eller vill de se världens minsta öken – Negev? undrar Nira Fisher.

De senaste drygt fyra åren har hon jobbat för turismministeriet i Israel. Innan var hon i hotellbranschen i Israel och jobbade med allt från reception och bokning till försäljning.

– Så jag kan marknaden och vet vad vi har att erbjuda.

I fjol var det krig mellan Israel och Hamas i Gaza, vilket slog mot den israeliska turismen. Trots det minskade inte antalet svenska resenärer till landet. Cirka 26 000 svenskar reste till Israel, oförändrat från 2013, men en ökning med 9 procent från 2012.

– Det var en mindre kris i sex månader i fjol, men nu ser vi stigande siffror igen. Vi känner att europeiska resebyråer har förtroende för oss och tror på Israel som produkt, oavsett om det är Tel Aviv, Jerusalem eller Eilat.

En del i att öka tillväxten är det stöd till flygbolag som trafikerar Eilat, som Travel News skrev om häromdagen. Israel ger flygbolag 45 euro per resenär de flyger passagerare till Eilat, mellan 6 oktober 2015 och 22 april 2016. Som mest kan flygbolagen få ut 1 miljon euro per år.

– Vi har fått positiv respons från bolag som är villiga att flyga till Eilat, som en destination de inte tänkt på.

Dessutom bygger Israel en ny flygplats norr om Eilat. Den ska kunna ta emot de största planen, som A380, och ska stå klar 2017.

Den oro som svenskar kan känna över att resa till Mellanöstern bemöter Nira Fisher så här:

– Man kan säga att vi är en del av Mellanöstern, men man kan också säga att vi är en del av östra Medelhavet. Så ser vi på det, att vi är närmare Turkiet, Cypern och Grekland, än våra arabiska grannar.

Hennes företrädare Uri Taub lyfter att grannländerna också har drabbats, men han ser en vändning även för dem.

– Egypten kommer tillbaka nu, och fulla hotell i Egypten är bra för oss, det skickar budskapet att regionen återgår till det normala, säger han.

En utmaning för Israel är hotellkapaciteten, eftersom den inte har hängt med när efterfrågan ökat. I fjol var hotellbeläggningen i hela Israel 62 procent. Det kan jämföras med Sverige, som hade en beläggning på 53 procent.

– Vi har brist på hotellrum under peak-perioderna, framför allt två- och trestjärniga hotell. Så vi letar efter hotellinvesterare från andra länder som vill bygga nya hotell, säger Uri Taub.

Den israeliska turismen står för 2–3 procent av landets BNP och näringen en stor arbetsgivare, med runt 130 000 anställda på 8 miljoner invånare.

Kommentarer är stängda.