Det har gått några veckor sedan terrorattacken i den tunisiska turistorten Sousse. Det var den 26 juni som en beväpnad man öppnade eld på stranden och vid poolen utanför ett hotell och dödade 38 människor. Efteråt har IS tagit på sig dådet.
Efter knappt två veckor, den 9 juli, gick Storbritannien ut och avrådde från resor till landet. Storbritannien motiverade åtgärden med att de tunisiska myndigheterna inte kan skydda turister. Dagen efter gjorde svenska UD samma sak, och övriga nordiska länder har gjort samma sak. De svenska charterbolagen har pausat sina resor till Tunisien åtminstone augusti ut.
– Vi är ledsna över det som har hänt, det var en stor tragedi. Våra tankar går till de drabbade familjerna vars släktingar dog, säger Walid Jaziri, chef för Tunisiska turistbyrån i Stockholm.
Hans medarbetare Imed Salah fyller i:
– Tunisien är inte van vid den här typen av attacker. Vi är lika chockade som offrens familjer, säger han.
Samtidigt som de förstår Sveriges och andra länders avrådan från resor till landet, i omsorg av sina medborgare, tycker de att det är olyckligt. Den arabiska våren startade i Tunisien vintern 2010/2011 och efter det har landet skaffat en ny konstitution och valt både ett nytt parlament och en ny president. Men de menar att det är den demokrati som skapats som terroristerna motarbetar.
– Om inte världen idag hjälper det här lilla landet – så när? Vi måste stå upp mot terrorismen, säger Imed Salah.
Walid Jaziri säger att terrorism kan ske överallt.
– Samma dag som Tunisien drabbades skedde attentat även i Kuwait och i Frankrike.
Efter dådet och olika länders avrådan har turismen drabbats hårt. Enligt Imed Salah är det självklart ingen slump att terroristerna attackerat en turistort. Turismen är viktig för landet och över 1 miljon människor jobbar direkt eller indirekt i turistnäringen, av en befolkning på 11 miljoner.
– Vi tycker att det är tråkigt att flera länder nu avråder från resor till Tunisien, även om vi förstår varför. Men det innebär att terroristerna uppnår sitt mål. De vill ju slå mot turismen, eftersom den är viktig för landets ekonomi, säger Imed Salah.
Walid Jaziri påpekar att det är många europeiska länder som inte har gått ut med någon avrådan och att de fortfarande har turister från länder som Spanien, Frankrike, Tyskland – och även Storbritannien. Tunisien jobbar nu också med att förbättra säkerheten i landet, bland annat genom att stationera mer än 1 000 säkerhetsvakter vid olika resorts, stränder och turistmål.
– Vi måste självklart förbättra säkerheten, men vi är optimistiska och ser gärna att turister fortsätter komma hit under tiden, säger Walid Jaziri.
Han hoppas att de svenska charterbolagen ska återuppta trafiken från september eller oktober. Men redan den 30 juni, bara fyra dagar efter attentatet, startade Almena Travel charter från Arlanda till Tunis. Vd Nejeh Ennouri är tunisier och boende i Sverige, han berättar att planerna att börja har funnits länge.
– Att vi startade nu var redan planerat, det berodde inte på det som skett i Tunisien, säger han.
Hur påverkades ni av att ni startade bara fyra dagar efter attentatet i Sousse?
– Det var tufft, men intresset ökade när alla andra ställde in sina turer till Tunisien.
Tanken är att flyga från Arlanda varje tisdag. Hittills har Almena lyft den 30 juni och den 14 juli. Den planerade avgången den 7 juli fick ställas in.
– Vi har precis kommit igång och är inte så kända bland resenärerna ännu. Så vi bestämde oss för att ställa in tills vi fått fler resenärer, säger Nejeh Ennouri.
Hittills har de flesta av resenärerna haft både svenskt och tunisiskt medborgarskap.
– Svenska resenärer är känsliga efter UD:s avrådan.
För tillfället flyger man en Airbus 319 med 150 platser, men om intresset ökar kan Nejeh Ennouri gå upp till en Airbus 320.
– Och vi för diskussioner om att flyga från Arlanda via Köpenhamn och hämta passagerare även där.