Sex gotländska reseföretag har gått samman för att protestera mot att garantierna höjts till i snitt 5 miljoner per bolag. Gotlands Konferens & Turistservice, GotlandsCity, Gotlandsresor, Åminne Fritidsanläggning, GTS Bokningsservice och Klintehamnsbokningen har överklagat Kammarkollegiets beslut till Länsrätten. Anledningen till höjningen är att även paketreseliknande arrangemang (tidigare var det bara paketresor) sedan 1 januari ska vara underlag för resegarantier.
– Lagen är idiotisk och slår undan benet på samarbetet mellan gotländska företag som innebär att det går att boka både båt och stuga på gemensamt telefonnummer, säger Niklas Harlevi, verksamhetschef på Gotlands Konferens & Turistservice.
Harlevi vänder sig mot att företagen ska ställa garantier för båtresor som staten redan garanterat och menar att konkurrensen snedvrids i och med att Gotlandsbåtarna är att betrakta som gotlänningarnas landsväg.
– Vi måste avsätta kapital som annars kunde användas till att utveckla verksamheten samt betala en ränta på runt 2 procent av garantibeloppet.
Men Kammarkollegiet tycker inte att gotlänningarnas argument håller.
– Kunderna har betalat i förskott och därför ska det ställas en garanti för att skydda konsumenterna. Även om kunden kan utnyttja båtresan om reseföretaget går i konkurs anses resan inställd om boendet försvinner, säger Kerstin Björkholm, enhetschef på förvaltningsrättsliga enheten på Kammarkollegiet.
Även Sembo har överklagat Kammarkollegiets höjning av resegarantin till Länsrätten eftersom deras kombination av färjebiljetter och boende inte anses ha någon väsentlig likhet med en paketresa. Företaget hotar med att sluta sälja färjebiljetter om inte beslutet ändras.
Även AF Interkulturell Utbildning har överklagat resegarantibeslutet till Länsrätten.
Karin Starkman Ahlstedt
fakta RESEGARANTIER
Efter 1 januari i år måste arrangörer och återförsäljare ställa resegarantier även för så kallade paketreseliknande arrangemang, där kunden själv plockar ihop ett paket med övernattning och transport. Tidigare har bara paketresor innefattats av lagen.
Enligt EU-direktiv ska resegarantier ställas för paketresor som säljs till företag eller privatpersoner. Men utökningen som Sverige valt att göra för paketreseliknande kombinationer avser endast privatpersoner och inte företag.
I och med lagändringen har även minimibeloppet på 200 000 kronor för arrangörer av paketresor och 50 0000 för arrangör tagits bort
Från och med 1 januari ska även studieresor (studentutbyte) med gratis boende anses som paketresor.