Annons:

Premium Gårdsförsäljning kan lyfta besöksnäringen

Gårdsförsäljning kan lyfta besöksnäringen

Om några veckor kan vingårdar och bryggerier söka tillstånd för gårdsförsäljning. ”Vi hoppas att kommunerna är snabba med tillstånd”, säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin.

Propositionen om gårdsförsäljning är vad den heter:

”Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker.”

Hela förslaget är på 200 sidor, men kan sammanfattas så här:

• Vi får köpa 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

• Vi måste först delta i ett kunskapshöjande besöksarrangemang som anordnats av tillverkaren.

• Alkoholdryckerna måste vara egentillverkade av en småskalig oberoende tillverkare.

Tillverkarna har fått en rad begränsningar så att EU inte ska bråka om det svenska undantaget från konkurrenslagarna som ger Systembolaget monopol. Kommunerna utfärdar tillstånd och är tillsynsmyndighet, ungefär som för serveringstillstånd, och Folkhälsomyndigheten ger ut föreskrifter.

Inga konstigheter, kan tyckas, men ändå har det tagit närmare 20 år att baxa förslaget till riksdagen. Den 1 juni får svenska vingårdar och bryggare äntligen sälja sina produkter där de tillverkas – när riksdagen väl antagit förslaget den 23 april.

Det finns cirka 50 vintillverkare, 90 destillerier, 630 ölbryggerier samt 80 cidertillverkare som kan bedriva gårdsförsäljning år 2025. Som reglerna utformats förväntas de sälja motsvarande 250 000 liter ren alkohol. Det motsvarar bara tre centiliter per invånare över 15 år eller 3,4 promille av svenska folket totala förbrukning.

Omsättningen för dryckestillverkarna beräknades av utredarna öka med 713 miljoner kronor och inbringa 148 miljoner i skatt till statskassan. Men för besöksnäringen betyder det mer än så:

– Det blir ringar på vattnet för hotell och restauranger om vi får ett antal nya besöksmål, säger Stefan Lundin, som skrev sitt första remissvar i frågan redan 2009.

– Mat- och dryckesturism växer snabbt och vi har många duktiga producenter som vinner internationella priser. Sommaren är ju den stora turistsäsongen och därför vill producenterna komma i gång snabbt.

Folkhälsomyndigheten jobbar redan med föreskrifterna och Stefan Lundin hoppas att kommunerna också förberett sig på att hantera ansökningarna:

– Det är så många som väntat så länge på det här så jag hoppas verkligen att kommunerna är alerta. Nu är det full fart framåt! 

Relaterade artiklar