Visita lyfter att avtalet gynnar medarbetare som stannar i branschen, genom att minimilöneökningarna hålls lägre än den totala löneökningen. Samtidigt har parterna enats om större flexibilitet vid helgarbete och skärpta regler för ordning och reda.
En ny mertidsersättning införs – efter LO:s samordnade krav – men först om ett år och med undantag som ska minska påverkan på bemanningsplanering och anställningsformer.
– Ett stabilt avtal i ett pressat läge, med lösningar som skyddar branschens förutsättningar och prioriterar kompetens som stannar, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita.
I en intervju med Travel News för ett par veckor sedan sa HRF:s avtalssekreterare Peggy Nyholm, angående den höga personalomsättningen:
– Personalomsättningen kommer att fortsätta vara hög. Problemet är otrygga anställningar, udda arbetstider och alla ofrivilliga deltider. Den skulle givetvis minska om fler hade tillsvidareanställning på heltid. Problemet är inte lönen, utan sysselsättningsgraderna, den ofrivilliga deltiden tvingar anställda att byta bransch.
Sju av tio jobb i besöksbranschen är deltider, delvis beroende på den stora andelen extraknäckare och säsongsarbetare. Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, sa i samma veva till Travel News att han inte tror att ofrivilliga deltider är så vanligt som det framställs i debatten:
– Vi har inga exakta siffror på det, men jag vet att många företagare erbjuder högre sysselsättningsgrad och att anställda då tackar nej. Företagarna ser ett värde i fler heltider för att det skapar kontinuitet.