Annons:

Premium Flygplatsmat topprankas

Flygplatsmat topprankas: ”Dynamiska livsstils- och matdestinationer”

Är dagarna med mediokert matutbud på världens flygplatser räknade? En ny topplista rankar de bästa restaurangupplevelserna i väntan på flyget. 

Det är affärstidningen Bloomberg som med hjälp av sina reseredaktörer sammanställt listan. Enligt Airports Council International flög 9,5 miljarder människor under 2024. Det motsvarar en ökning på 10 procent jämfört med året dessförinnan – och en återgång till volymerna före pandemin. Att matupplevelserna på flygplatser därför också utvecklas, och utvecklas snabbt, höjer inga ögonbryn. 

– Flygplatser är inte längre bara [till för] mellanlandningar, de blir dynamiska livsstils- och matdestinationer, menar Xavier Rossinyol, vd för reseföretaget Avolta.

Avolta arbetar med att utveckla utbudet på stora knutpunkter – hamnar, järnvägsstationer, centrala turistområden och flygplatser – och är en av de drivande krafterna bakom etableringen av spanske stjärnkocken Dabiz Muñoz välrenommerade Hungry Club på flertalet flygplatser i Spanien. 

Filialen på Adolfo Suárez Madrid–Barajas Airport är en av dem som lyfts av Bloomberg. Dabiz Muñoz är hjärnan bakom DiverXO – som har tre stjärnor i Guide Michelin och rankas som fjärde bäst i världen enligt World’s 50 Best – där en middag kostar från 450 euro. På Hungry Club kan resenärer prova på Muñoz matlagning för en betydligt lägre prislapp. Här säljs bland annat en club sandwich med långkokt revbensspjäll för runt 20 euro. Med hjälp av Avolta har Hungry Club redan öppnat fem filialer och fler rapporteras vara på gång. 

Högst upp på listan över den bästa flygplatsmaten enligt Bloomberg tronar dock Duddell’s som ligger i Terminal 1 på Hong Kong International Airport. Med en Michelinstjärna och en meny som innehåller nudlar med honungsglaserat bbq-fläsk och räkdumplings menar Bloombergs redaktörer att ”restaurangen har gjort flygplatsmat till en konstform”.

Mest spännande för svenska resenärer – i alla fall för de som passerar London Heathrows Terminal 2 – är Le Café Cyril Lignac. Den franske stjärnkocken Cyril Lignacs kafé hittas inne i Louis Vuittons flaggskeppsbutik och är specialiserad på fransk kulinarisk kunskap. 

Bland övriga restauranger på listan finns Yakiniku Champion i Tokyo Haneda där wagyūbiff serveras i lyxig snabbmatstolkning samt The Salt Lick BBQ på Austin-Bergstrom i Texasstaden Austin som flera gånger om prisats för att göra bäst brisket i hela USA.

Världens bästa flygplatsrestauranger enligt Bloomberg 

1. Duddell’s, Hong Kong International, Hongkong 

2. Yakiniku Champion, Tokyo Haneda, Japan 

3. Hungry Club, Adolfo Suárez Madrid–Barajas, Spanien 

4. Le Café Cyril Lignac at Louis Vuitton, London Heathrow, Storbritannien 

5. One Flew South, Hartsfield-Jackson Atlanta International, USA 

6. The Salt Lick BBQ, Austin-Bergstrom International, USA 

7. Bun Mee, San Francisco International, USA 

8. Iwashi Sushi, Benito Juárez International, Mexico

Fotnot: Bilden är från Strawberrys The Social bar & bistro, vid Köpenhamns flygplats.