I bokslutet för Grand Arctic Resort i Överkalix, en av Explore the Norths fem anläggningar i Lappland, redovisar bolaget en omsättning för perioden från maj 2023 fram till sista april i fjol på 33,3 miljoner kronor, en ökning från omsättningen för den föregående perioden på drygt 27 miljoner. Vinsten blev 1,2 miljoner, även det en ökning från 2023–2024 då vinsten uppgick till drygt 800 000 kronor. Det positionerar Grand Arctic Resort som Top performer i branschen, alltså att bolaget tillhör de 50 procent främsta inom branschen.
Så funkar Travel News bokslutsgenomgång i reseindustrin
Travel News granskar och analyserar varje år runt 2 500 företags bokslut. Bolagen vi bevakar hör hemma i reseindustrin. Vi gör detta tillsammans med det svenska AI-bolaget Eivora. Vår data kommer ursprungligen från Bolagsverket och varje gång en årsredovisning lämnas in uppdateras vår stora genomgång med det senaste resultatet. Vi producerar också en artikel om det enskilda bolagets resultat.
Med stöd av datan utser vi Top Performers och Supernovor i reseindustrin. För att bli en top performer ska bolagets resultat vara bättre än 50 procent av sina konkurrenter. Vinsten mäts både på marginal och på faktiskt resultat. För att bli en supernova krävs att bolaget är bättre än 90 procent av sina konkurrenter.
Målet med vår stora bokslutsgenomgång och att utse och hylla reseindustrins top performers och supernovor och utveckla industrin. Ökad lönsamhet och bättre marginaler är den viktigaste nyckeln till framgång. Självfallet är även ökad omsättning viktigt, men reseindustrin kan inte producera extrema snabbväxare som exempelvis tech-industrin eftersom de fysiska förutsättningarna är helt annorlunda. Ett hotell med 100 rum kan inte tredubbla sin omsättning tre år i rad på ett hållbart sätt.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2024/08/Bokslutsgenong-mall.png?resize=600%2C400&ssl=1)
Samtliga fem anläggningar drivs i separata bolag och den totala omsättningen för koncernen Explore the North uppgick till 126,7 miljoner kronor med ett resultat efter skatt på 10,2 miljoner.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2025/02/b8c8d3290e305ab9_800x800ar.jpg?resize=800%2C532&ssl=1)
– Intäkterna kommer främst från den europeiska marknaden, berättar Johan Väisänen. Vi samarbetar med researrangörer för att ta hit gäster till platser där det inte har funnits något tidigare. Vi startade 2005 och har successivt expanderat. I december i år öppnar vi vår sjätte anläggning, Kaamos Lodge i Aavasaksa över gränsen i Finland. Det blir en med våra mått mätt stor anläggning med 160 bäddar.
Turismen till de arktiska områdena har fullkomligt exploderat främst i grannländerna Norge och Finland som har fördelaren av närbelägna flygplatser i Rovaniemi, Alta, Tromsö och Evenes, enligt Johan Väisänen.
– Här i Sverige saknar helt enkelt tillräckligt många bäddar eftersom hotellen ligger i anslutning till gruvnäringen och fjällanläggningarna i väster är så väderkänsliga. Vi har därför investerat mycket. Vi har inte alpin skidåkning men vi har längdskidåkning, kultur och gästfrihet.
Gästerna bjuds på norrsken, hundspann, skoterturer samt en inblick i samisk kultur. Nytt är iskartåkning på frusna sjöar.
– Gästerna får uppleva en helt annan miljö och kultur samtidigt som vi har vi snöbrist i resten av Europa. Vi förser dem med ett paket som inkluderar kläder och skor och tar hand om dem. Det handlar om resor i det övre prissegmentet men jag vill inte tala om high-end utan snarare om value for money.
Säsongen sträcker sig från början av december till slutet av mars och med undantag för smältmånaden maj försöker koncernen hålla de flesta anläggningar öppna året runt.
– Vi måste ta hänsyn till lokalbefolkningen som bor där hela året och det vore dumt att bara plocka russinen ur kakan.
Personalstyrkan är internationell och eftersom koncernen har kunder från övriga Europa tipsar de barn och barnbarn om möjligheterna att jobba i norra Sverige.
– Vårt varumärke är starkare i övriga Europa än i Sverige. Här i Sverige har urbaniseringen slagit så hårt att man inte vill bo på landsbygden. Det är ett stort steg för en stockholmare eller smålänning, även med rötter i Norrland, att flytta hit. Vi har medarbetare från andra länder som är avgörande för den svenska landsbygdens överlevnad.
Johan Väisänen betraktar därför kravet på att arbetare från länder utanför EU för närvarande ska tjäna minst 28 480 kronor i månaden – 80 procent av medianlönen i Sverige – som ” totalt vansinne”.
– Arbetskraftinvandringen är inte problemet utan kriminaliteten. Att folk kan flytta hit och få en högre lön än i hemlandet är fantastiskt.
Han beklagar även den bristande satsningen på infrastruktur i norr.
– Snart måste man ta häst och vagn för att ta sig hit om man inte flyger. På den finska sidan finns flygplatser med en struktur som fungerar.
![](https://i0.wp.com/www.travelnews.se/wp-content/uploads/2024/08/Peter-Mathsson.png?resize=600%2C400&ssl=1)