Annons:

“Kungen är avspänd och rolig”

Göran Jonsson, krogredaktör på Dagens industri, har tilldelats Gastronomiska Akademiens prestigefyllda utmärkelse Guldpennan. Här svarar han på Travel News klassiska enkät. - Jag måste väl ha gjort något bra. Allvarligt talat så tycker jag att Di Weekend har en krogbevakning med reportage och intervjuer av ett slag som man inte riktigt hittar någon annanstans.

Grattis Göran Jonsson på Dagens industri, du tilldelas Gastronomiska Akademiens prestigefyllda utmärkelse Guldpennan. Priset delades ut av kung Carl XVI Gustaf under en ceremoni på Stockholms slott på måndagen. Hur känns det?

– Jätteroligt! Inom mitt bevakningsområde är Guldpennan den finaste utmärkelse man kan få som journalist.

Varför fick du just detta fina pris tror du?

– Jag måste väl ha gjort något bra. Allvarligt talat så tycker jag att Di Weekend har en krogbevakning med reportage och intervjuer av ett slag som man inte riktigt hittar någon annanstans.

Berätta om Stockholms slott där du fick ta emot priset, är det värt skattepengarna, undrar vi?

– Absolut! De fick säkert ut pengar på brandförsäkringen när slottet Tre Kronor brann 1697 och lånen på det nya är nog amorterade sedan länge. Och läget kunde inte vara bättre, eller hur?

Det var inte första gången du träffade kungen, hur är han bland vänner?

– Det vore kul att ta en AW med honom. Min uppfattning är att han är avspänd och rolig, så vi skulle säkert ha det trevligt tillsammans.

Några av Travel News 50 000 läsare vet vem du är, men inte riktigt alla. Berätta!

– Om någon minns finanskrisen i början av 1990-talet, så var det då jag började jobba på Dagens industri. Under mitt fjärde och sista år som USA-korrespondent startades helgmagasinet Di Weekend och där har jag skrivit om restaurangbranschen i 20 år precis. Jag titulerar mig krogredaktör, det låter fint.

Foto: Viggo Cavling

Hur blir man en bra krogskribent? 

– Genom att gå ut och äta ofta – och resa och vara nyfiken på restauranger i andra länder. 

Vad ska en krogskribent INTE göra?

– Inte fokusera för mycket på tallriken. Ett krogbesök är så mycket mer än bara mat. Det är miljö, service, stämning, dryck – allt det där som med ett fint låneord kallas ambiance.

Hur mycket får du nu i löneförhöjning?

– Antagligen inte en krona.

Reseindustrins största utmaning?

– Att få folk att inte känna flygskam.

Namn: Göran Jonsson

Titel: Krogredaktör Di/Di Weekend. 

Familj: Fru, två vuxna barn.

Bor: Lägenhet i Vasastan.

Senaste resa: Kalifornien. 

Favoritnyckeltal: Amex 2-för-1.

Favorithotell: Autocamp i Russian River Valley i Kalifornien var coolt!

Favoritreseapp: Oj, det har jag nog ingen.

Flygbolag som jag åker helst med: SAS. Men tyvärr tvingas man gå flera kilometer på Arlanda för att komma till planet.

Favoritdestination: Som krogräv säger jag San Sebastian. 

Min drömresa: En resa på Nilen genom det historiska Egypten. 

Detta vet vi inte om dig: Jag har skrivit två böcker om svensk jazzhistoria, Frihetens blå toner – En berättelse om jazzen i Sverige (2018) och jazzklubben Faschings historia (2020). 

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna