Branschorganisationen pekar på hur andra länder i EU, exempelvis Tyskland, redan har infört statliga garantier under uppbyggnadsfasen av sina resegarantisystem.
Den föreslagna fonden, som ska säkerställa att resenärer får full återbetalning vid konkurser, är en välkommen förbättring jämfört med dagens system. Men utan statliga garantier under uppbyggnadsfasen riskerar fonden att skapa ett system där de små och medelstora reseföretagen kommer att hamna i en ekonomisk fälla. Detta beror enligt Svensk Resebransch på att om lagen träder i kraft utan statliga garantier kommer Sveriges stora resebolag att flytta sina garantier till andra EU länder. En möjlighet som de mindre bolagen inte har.
– Om förslaget läggs fram utan en statlig garanti kommer hela systemet att floppa. Större arrangörer kommer flytta sina garantier till andra EU länder och kvar i det svenska systemet kommer bara de små arrangörerna finnas. Dessa, som arrangerar teaterresor till Stockholm eller fjällturer i Jämtland, kommer att drabbas av nästintill fördubblad kostnad. Det är pinsamt för Sverige, säger Didrik von Seth, Generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen i ett pressmeddelande.
Enligt en debattartikel i SvD föreslår den statliga utredningen att reseföretagen både ska fortsätta att ställa sina individuella garantier och samtidigt bidra till fonden under en uppbyggnadsfas som beräknas ta minst fem år. Detta skulle innebära fördubblade kostnader för reseföretagen, vilket skulle göra det svenska systemet ännu dyrare än idag. Stora aktörer, som kan välja att förlägga sina garantier i andra EU-länder med bättre villkor, kommer att lämna det svenska systemet, vilket skulle minska fondens kapital och förvärra situationen för de mindre företagen.
Svenska Resebranschen påpekar att andra EU-länder, som Tyskland, redan har infört statliga garantier under uppbyggnadsfasen av sina resegarantisystem. Ett sådant beslut skulle kunna göra att det svenska systemet blir mer konkurrenskraftigt och att fonden kan börja fungera från dag ett utan att belasta skattebetalarna.
– Vi ser fram emot ett nytt resegarantisystem som kombinerar lägre individuella garantier med en stor fond, men uppmanar regeringen att ta sitt ansvar och säkerställa att fonden kan byggas upp på ett hållbart sätt. Vi vill tydligt understryka att vårt förslag inte innebär att skattebetalarnas pengar riskeras då fonden kommer att återbetala eventuella utnyttjad statlig garanti, säger Didrik von Seth, Didrik von Seth, Generalsekreterare på Svenska Resebranschföreningen i ett pressmeddelande.
Svenska Resebranschen betonar att det är av största vikt att det nya systemet fungerar för alla aktörer i branschen, oavsett storlek, och att konsumenternas trygghet inte sätts på spel. Regeringen måste agera för att säkerställa ett rättvist och långsiktigt fungerande system.