Annons:

Premium

Detta lärde jag mig på Pandox årliga hotellmarknadsdag

För 29 gången arrangerade hotellfastighetsbolaget Pandox sin kapitalmarknadsdag i Stockholm. Travel News chefredaktör Viggo Cavling satt som vanligt på första raden och antecknade och fotograferade flitigt. Här är hans viktigaste insikter. 

Se bilder och filmer från Pandoxdagen på Travel News Instagram

Pandox äger 160 hotell, 20 procent av dem driver man själv. Resten körs av självständiga operatörer. En av de största hyresgästerna är Scandic, stora är också Stordalens Strawberry i Norden. Affärsmodellen är en fast hyra i botten och på detta lägger man en rörlig del, vilket gör att man följer marknaden i upp och nedgång. Fokus är Europa, enheterna på andra sidan Atlanten har man sålt. Pandox ratar småhotell med under 100 rum och de allra lyxigaste fastigheterna. Istället är det midmarket som gäller i stora enheter. 

Pandox föddes ur 90-talskrisen när en tredjedel av hotellen i Sverige gick i konkurs och hamnade under statlig tvångsförvaltning. Staten bildade bolaget Securum med Lars Thunell vid rodret. Han kallade hotellkillen Anders Nissen in för att rädda så många hotell som möjligt. 1995 steg fastighetsbolaget Pandox ur askan. Anders Nissen var grundare, delägare och vd fram till att han gick bort i Covid i maj 2021. 

Läs gärna: Podcast-intervju med Anders Nissen: “Jag är en hotell-kille!”

Finanschefen Liia Nõu tog över som vd och håller fast i rodret och strategin. Följaktligen är bolaget en trygg investering på börsen, men långt från raketer som Spotify och Nvidia. Årets upplaga av Pandox egen julafton gick som vanligt av stapeln i företagets egen Hilton-enhet vid Slussen. I år var det rekordpublik. Jag såg många direktörer från Scandic, Radisson, BWH och Elite, färre från Strawberry, men jag kanske missade några. På plats var även Visit Stockholm och liknande aktörer, samt förstås finansnissar och mediagänget som undertecknad. En överväldigande majoritet av publiken i Hiltons stora aula var män, med god vilja var 20 procent av publiken kvinnor. Kongresshallen är en avlång historia med liten ingång vilket gör att det snabbt blir köer när folk ska in eller ut till kaffet. Ansvarig för detta är arkitekten Gert Wingårdh. 

Vi bjöds på en eftermiddag som först tog upp världsläget och efter pausen dök djupare in i hotellnäringen. Den stora nyheten från Pandox var att man igår förvärvade ett hotell i Tromsö. I år har man gjort fyra förvärv. En ökning jämfört med året innan då man gjorde tre fastighetsköp. Året innan blev det bara två. Ni fattar, bolaget rör sig med samma hastighet som en snigel. 

Läs gärna: Världen enligt Nissen 

Första talare var duon Kjell A Nordström och Per Schlingmann. De målade upp en ganska dyster bild av läget i världen. Den globala världsordningen med demokrati, yttrandefrihet och frihandel för alla utmanas nu av ett gäng idioter. Ja, ni vet ju redan att Putin, Trump, Netanyahu och Orban med flera prioriterar sitt eget välstånd framför sitt lands och världens befolkning. (Det blir ofta så när ledaren hotas av fängelse i den sekund han slutar vara ledare.) Exakt när detta vände fick vi flera bud på, Brexit 2016, Wuhan 2019, Ukraina 2022, Chat GPT 2023 eller för någon vecka sedan när Trump återvaldes till president i USA. Helt klart är att vi är på väg mot en ny ordning där länder tänker mest på sig själva och knyter banden starkare till närmaste granne. I vårt fall Norden. Sen EU. Sen kanske Nato. Glöm FN. 

Den utveckling som vi sett de senaste 250 åren som startade med Newtons äpplen och Spinning Jenny kan vara slut. Alltså den moderna kapitalismen som lyft miljarder människor ur extrem fattigdom och skapat medelklassen. 

Nu är det åter krig som gäller på många ställen i världen, precis som i urminnes tider med idioter som Karl den XII och hans idol Alexander den store. I första hand handelskrig mellan USA och Kina, men kanske också mellan USA och EU och förstås mellan Ryssland, Iran och Nordkorea och övriga världen. Inte blir bilden bättre av att födelsetalen i Sverige idag är 1,48, alltså på samma nivå som våra kamrater i södra Europa haft i många år. Istället ökar gruppen 80 plus med svindlande 38 procent. Färre ska försörja allt fler. Blir AI och smarta robotar lösningen? Inte omöjligt enligt duon Nordström-Schlingmann. Som med sin predikan ändå inte lyckas sänka församlingen fullständigt.  

Läs gärna: ”Det finns två scenarier inför framtiden”, intervju med Anders Nissen under pandemin.

Se bilder och filmer från Pandoxdagen på Travel News Instagram

Finansanalytikern Henrik Mitelman med ett förflutet på SEB och Di, idag knuten till EFN höll ett brandtal mot höga räntor. Det fick förstås publiken att jubla, fastighetssektorn har aldrig mått så bra som under riksbankens era av nollränta. Enligt statistik så är medelklassen, alltså de som har en Thule-låda på biltaket, mer rädda för höga räntor än döden.   

Vi fick också lära oss att det inte är kört för Europa även om det finns många mörka moln på himlen. 90 procent av hotellgästerna i Europa kommer från Europa. Vi är bäst i världen när det kommer till antalet flygplatser (2000), hamnar (1200) och kilometer järnväg (200 000). Vi är betydligt bättre på demokrati än Kina. Människor som bor i trygga länder och tjänar hyfsat är basplattan för reseindustrin. Europa består nästan uteslutande av människor som har det hyggligt eller än mer än hyggligt, alltså en Thule-box på sin ganska nya bil.

Mitelman varnade även för VUCO-mannen. VUCO står för volatility, uncertainty, complexity and ambiguity, alltså en gnällig jävel som gärna målar fan på väggen. Dessa personer ska man alltså strunta i för de driver inte utvecklingen framåt. Det gör däremot Thule-familjen som gärna reser på semester och snart, när räntan sänks mer, kommer att investera i ett nytt Nobinakök. Den första sejouren slutade med en paneldiskussion som var kritisk till EU-kommissionens larmrapport om Europa, signerad Mario Draghi . Den avfärdades som socialism. Det är inte staterna som ska få mer fart i Europa utan företagen. Det var panelens budskap. 

Efter kaffepausen blev det mer fokus på hospitality. Tre faktorer driver detta: 1. Pengar. 2. Tid. 3. Frihet. I Europa har medelklassen detta i överflöd och dessutom vanan att resa. Problemet är att 60 procent av resorna går till blott sju länder: Frankrike, Spanien, Portugal, Italien, Tyskland, Holland och Grekland. Europa består av betydligt fler, 27 stycken. Trots att europeerna blott utgör knappt 5,6 procent av världens befolkning har vi hela 55 procent av de globala resenärerna. 

Och då ska ni veta att kineserna inte har börjat resa på allvar efter pandemin. Men de är på väg tillbaka och förväntas överträffa 2017 års siffra: 70 miljoner besökare snart. Prognosen för 2026 säger 90 miljoner gäster från Kina. Även besökarna från Indien förväntas öka rejält. Denna nationalitet sticker ut i statistiken eftersom hela 71 procent vill ta med hela sin familj på semestern. I Europa är samma siffra blott 47 procent. 

Taylor Swifts konserter i Europa i somras var förstås mumma för hotellen i närheten av arenorna. Nästa år förväntas Oasis konserter i Storbritannien att leverera samma hajp, när biljetterna släpptes stod minst 380 000 människor i den digitala kön… 

Och har vi tur kommer Lady Gaga att ta sin privatjet över Atlanten för turné i Europa nästa sommar. Vi i Sverige får hoppas att hon inte gör samma sak som Adele gjorde i Tyskland. Det vill säga istället för att turnera runt, bara uppträda på ett enda ställe och låta hela Europa komma till München. Sista talare var en tjej från Booking som berättade självklarheter som att vi ofta tittar i våra telefoner och sociala medier är viktigt när vi väljer vart vi vill resa. Hon tog även upp att AI är framtiden. Tjena. 

Summa summarum en värdefull eftermiddag för alla som arbetar i reseindustrin och vill vara uppdaterade. Optimismen i lokalen var det inget fel på. Det hade förstås varit intressant att få höra mer om nya affärsmodeller i reseindustrin och få exempel på företag och innovationer som på allvar kan revolutionera världens roligaste och snabbast växande näring, men det kanske kommer nästa år då Pandox-dagen fyller 30 år.  

Se bilder och filmer från Pandoxdagen på Travel News Instagram