Annons:

Premium

Turn Around-reportage: Palatsrevolution i spatemplet

I det tysta har nya direktören Eva Ottosson Rask genomfört en palatsrevolution i det världsberömda spatemplet Yasuragi. Borta är mobilförbudet och tvånget att alla gäster skall ha samma baddräkt samt använda morgonrock under hela vistelsen. Nu kan du till och med dricka ett glas bubbel i badet och prata utan att någon i personalen hyschar dig. Travel News tog elcykeln till Hasseludden i Nacka för att lära sig mer om hur man gör om en destinations DNA utan att kasta ut barnet med badvattnet. Text: Viggo Cavling

”Ett sätt är att kalla dem förbättringar. Men det är klart att några blir rädda och tycker att det är tufft när saker förändras”

Yasuragi är en gigantisk hotell- och spaanläggning på 23 000 kvadratmeter. Från början, alltså tidigt 70-tal, var detta LO:s kursgård där fackliga förtroendemän och kvinnor skulle drillas i MBL och förhandlingsteknik. Men 1992 lades detta ner och 1997 gjordes anläggningen om och blev Sveriges mest kända spadestination. Människor från hela Sverige vallfärdade till halvön öster om Stockholm för att få en andlig retreat. I praktiken innebar det bad i varma pooler och bastur. Massage, tvagning och skönhetsbehandlingar. Yoga och en klangresa. På hemsidan skriver man följande: ”Yasuragi är en hyllning till den japanska badtraditionen. En modern tolkning av anrika ritualer. En plats att låta både kropp och sinne ströva fritt, långt bort från omvärldens alla måsten.”

Yasuragi utomhus bad, här får man numera prata och skratta…

2006 köpte Petter Stordalen både fastigheten och rörelsen och till skillnad från många andra Strawberry-enheter äger han fortfarande både rörelsen och fastigheten samt marken som sträcker sig ända ner till Saltsjön. 

Det var Stordalen som ringde till Eva Ottosson Rask och bad henne att ta över rodret för verksamheten. Den gick nämligen dåligt och det tog storägaren som ett tecken på att hela Strawberry-båten var i för stor gungning. 

Vi möts i foajen. Eva Ottosson Rask är på plats trots att jag är några minuter tidig. Det är kö till receptionen där fyra personer arbetar med att serva gästerna. Det finns inte en klubbad kötid som det gör på McDonalds utan incheckningen får ta den tid det tar. Man har aktivt valt att inte köra incheckning online eftersom gästerna måste få en massa information när de hämtar ut sitt nyckelkort. 

Om tre veckor ska Yasuragi byta PMS från Clock till Mews, då kanske det händer något med incheckningstiden. 

Yasuragis stora pool är borta sedan några år och ersatt med mindre pooler.

”Man kunde se män på konferensen som tagit på yukatan ovanpå sin kostym med skjorta och slips. De var inte bekväma”

När man kommer in på Yasuragi är det lätt att bli förvirrad. Skyltarna är små och innehåller ofta japanska tecken. Då är det skönt att ha en värd som vet att två av destinationens fyra restauranger ligger en trappa upp. Där finns också Yasuragis 23 konferensrum. Det största är en sal som rymmer 450 personer. 

– Det är många som inte vet att vi har konferensrum, det var ett av problemen när jag började här, säger Eva Ottosson Rask och visar det runda bordet där vi ska äta lunch. 

Förändringsarbetet började med att Eva Ottosson Rask anställde en duktigt säljare som fick i uppgift att fråga företagskunderna varför de inte ville komma tillbaka. Själv satte hon sig och läste alla gästrecensioner. Bilden som framkom var att kravet att alla gäster skulle ha en yukata samt att det skulle råda tystnad överallt var inte populärt. En yukata är enligt hemsidan “en bomullsrock som symboliserar tradition och används under hela vistelsen”. 

– Man kunde se män på konferensen som tagit på yukatan ovanpå sin kostym med skjorta och slips. De var inte bekväma, säger Eva Ottosson Rask och försöker förklarar de tuffa klädreglerna:  

– Man var orolig att de besökare som hade yukatan på skulle bli irriterade på dem som inte hade, men nu när vi sitter i matsalen ser vi att de inte är det. 

På Yasuragi bär nästan alla gäster en japansk yukata, en bomullsrock som symboliserar tradition enligt hemsidan.

Numera är det alltså inte ett krav att bära en sladdrig morgonrock under ditt dygn på Yasuragi. I den stora matsalen sitter sällskap med yukata bredvid dem i vanliga kläder utan att någon tycks irritera sig. 

Det är något i Yasuragis brutala betongarkitektur och den gudomligt vackra naturen utanför som gör att pulsen går ner. 

En ännu större revolution är att du nu får lov att ta med din mobiltelefon i den stora hotellanläggningen.

– I recensionerna skrev många att mobiltelefonförbudet inte efterlevs. Då lever vi inte upp till vad vi kommunicerar och lovar. Hade du med din mobiltelefon så sa personalen till dig, men de kan inte säga till människor hela tiden. Dessutom är det jobbigt att lyssna på när människor blir tillrättavisade. 

Numera är det även tillåtet att ta med sig sin mobiltelefon ända in i badet, men förstås helst på ljudlöst. Du kan både lyssna på en ljudbok med lurar eller läsa en e-bok. 

– Tidigare så blev människor tillsagda att inte titta i sin mobil. Men jag har mött mammor som blir oroliga om deras barn inte kan ringa till dem. Får de bara ha med telefonen blir de lugna och avslappnade. En kille med ADHD kom till mig och sa att han blev lugn av att lyssna på ljudbok. Annars dunkade det i hans huvud. Det måste vi respektera, säger Eva Ottosson Rask. 

”Vi bjöd in alla grannar på vår terrassinvigning i våras. Efteråt kom det fram folk till mig och tackade och undrade om de verkligen var välkomna tillbaka i framtiden. Jag svarade förstås ja”

Vi sitter i ett hörn av den stora matsalen precis vid entren. Det kommer in oceaner med japansk mat. Först sashimi och sedan sushi. Det är omöjligt att äta upp allt, även om maten smakar suveränt. Undertecknad är speciellt förtjust i tonfisk, även springrolls smakar fantastiskt. 

Vi byter spår och pratar om Eva Ottosson Rasks tid som direktör på mytomspunna Copperhill i Åre. Hon lämnade Stockholm och tog med sig familjen till Sveriges enda riktiga turistdestination utanför de större städerna. Även där var det viktigt att skapa en destination som är välkomnande för alla. Det skulle vara med stil och klass utan att bli för snobbig. Att flytta till Åre från Stockholm var ett stort steg, men nu i efterhand en succé. 

– Det är många som kommer till mig och säger att det är deras dröm att göra det vi gjorde. Men jag tror inte på det. Vill man flytta till Åre så det går att göra. Speciellt nu efter pandemin när många arbetsgivare accepterar distansarbete. Det är ganska jobbigt att veckopendla från Åre till Stockholm, då blir det väldigt stressigt på helgen när allt ska hända, säger Eva Ottosson Rask . 

Men vistelsen i Åre var inte tänkt att bli för evigt. Familjen skulle tillbaka till huvudstaden och efter sju år i Jämtland bor man numera i en lägenhet i Hammarby sjöstad, betydligt mindre än villan i Åre.    

Copperhill Mountain Lodge byggdes 2007 och lyckades tajma öppningen perfekt med Lehman-Brother-krisen. Ambitionerna var höga, man ville skapa en exklusiv designdestination. Arkitekt var amerikanen Peter Bohlin som även ritat Bill Gates privata hem. De ursprungliga ägarna kunde inte få verksamheten att gå runt, då kom Petter Stordalen in och köpte konkursboet. 

Ambitionen från början med de första ägarna var fem stjärnor, men det tog man ner till fyra. I Sverige har inget hotell utanför Stockholm råd med bellboys som transporterar gästernas väskor till rummen. Hon insåg också att det inte går att driva ett hotell med en stor restaurang utan att välkomna lokalbefolkningen. Samma sak görs nu på Yasuragi. 

För första gången är grannarna i Nacka välkomna att komma förbi på bara en kopp kaffe. De behöver inte längre boka ett bad för att få titta in. 

– Vi bjöd in alla grannar på vår terrassinvigning i våras. Efteråt kom det fram folk till mig och tackade och undrade om de verkligen var välkomna tillbaka i framtiden. Jag svarade förstås ja. De som bor här ska kunna hit och bara ta läsk eller en kopp kaffe. 

Den första som bad Eva Ottosson Rask  att ta över Yasuragi var Nordic Hotels & Resorts vice chef Kai Pasma, men det blev ett nej. Hon kunde bara tänka sig ett temporärt uppdrag. Eva Ottosson Rask  hade gjort ett tidigare inhopp i några månader på At Six och styrt upp skutan innan man hittade en permanent kapten. Då ringde högsta chefen och ägaren Petter Stordalen och Eva Ottosson Rask rättade in sig i ledet. 

– Det var så stora planer och ett nytt uppdrag. En riktig förändringsresa som gör Yasuragi riktigt lönsamt. Det bara måste jag vara med på.

Yasuragi senaste omsättning landade på 256 miljoner men med riktigt svag lönsamhet. I första hand för att konferensen stod tom för ofta. Man var också långt från tillväxtmålet minst 5 procent. 

En av de första åtgärderna för att få bättre ekonomisk snurr blev att ta bort yukata-tvånget och öppna karaoken som varit stängd länge. 

– Det är få saker som är mer japanska än karaoke. Det är många som vill komma dit och sjunga och när dörren är stängd stör man ingen. 

En annan åtgärd var att tillåta gästerna att dricka Pepsi Cola. Exakt varför detta var förbjudet på Yasuragi begriper inte undertecknad, men det finns säkert en konstig förklaring även till detta. 

Hur reagerar då den gamla personalen på dessa nymodigheter och stora förändringar? 

– Ett sätt är att kalla dem förbättringar. Men det är klart att några blir rädda och tycker att det är tufft när saker förändras, säger Eva Rask Ottosson och betonar att det mesta är sig likt. Det finns fortfarande tysta områden i badet och platser på Yasuragi där man inte får skrika högt i sin telefon. Men tjejgäng som vill ha en möhippa är nu välkomna, förklarar Eva Rask Ottosson och visar upp en svit med balkong ut mot havet med två sovrum och ett eget spa. Här kan de som vill festa i mer än ett dygn utan att störa någon annan. 

Men än är det långt till partygrannen Ellery Beach på andra sidan vattnet på Lidingö. Många gånger under vårt samtal betonar Eva Rask Ottosson att själen inte ska förändras, men att man måste anpassa sig till den tid vi lever i. 

Utsikt från Yasuragis konferensavdelning.

Apropå balkonger så kan de gäster som vill hänga på en maffig terrass med utsikt mot vattnet göra detta nu utanför konferensrummen på andra våningen. Uteplatsen är över 400 meter lång och tio meter bred vilket gör att olika sällskap kan hänga här utan att trängas. Det finns tre  olika högtalarzoner så olika sällskap kan få lyssna på sin volym utan att störa varandra. 

När vi inspekterar den nyöppnade terrassen är baren och utegrillen nedplockade inför vintersäsongen. Men vid ett bord sitter ett par som ser ut som locals och dricker en kopp kaffe. Exakt varför detta område tidigare var stängt för att bara ta en kopp kaffe eller en drink kan Eva Rask Ottosson inte riktigt förklara.

Vi blickar ut över skogen som är ändlös i Stockholms skärgård. I branten ner till vattnet finns planer på en utbyggnad. De tidigare planerna på en sorts japanska villor är borta och istället tänker man sig en större byggnad med plats för ett fyrtiotal sviter. 

– Men det gäller att vara varsam, jag vill inte ha en A- och en B-byggnad. Det fanns många planer på att bygga något nytt utanför Copperhill, men jag fokuserade hela tiden på den befintliga byggnaden. Man kan göra mycket där. 

Vi går vidare till själva badet. Borta där är kravet på att alla måste ha samma svarta baddräkt. Den delas ut i receptionen och sen får man ta med den hem om man vill. 

– En person som var trans förklarade för mig att varken badbyxorna eller baddräkten passade. Han blev jätteglad när han kunde ta med sig något eget som var bekvämt, säger Eva  Ottosson Rask.

Vi tittar även in i ett nyrenoverat konferensrum som fått en mörkröd matta på golvet och några coola fotografier på väggarna som ser ut att vara tagna i Japan. Vi avslutar i lobbyn som även innehåller en butik som säljer allt från japanska anteckningsböcker till sushi-knivar och statyer av Buddha. Butiken har även expanderat till ett område på andra sidan receptionen. Här vill man eventuellt utöka med ett kafé med japanskt te.

Den nya direktören som snart firar ett år på nya jobbet berättar att hon fortsätter att läsa recensionerna och att många uppskattar förändringarna. 

– Det ger förstås god energi att fortsätta vårt utvecklingsarbete.