Annons:

Premium

Därför vinner SkiStar SLAO:s Hållbarhetspris för Hammarbybacken

Grattis Fanny Sjödin, hållbarhetschef på SkiStar. Du och Skistar är den första mottagaren av SLAO:s Hållbarhetspris visar årets vinnare att en fossilfri framtid är fullt möjlig i skidbranschen. Här svarar Fanny Sjödin på Travel News klassiska Q&A-enkät.  - Varje insats räknas stort som smått, varje kwh som sparas eller kg koldioxid räknas.

Hur känns det?

– Det känns jätteroligt! Det är otroligt roligt att ta emot det här nyinstiftade priset,  och det är särskilt glädjande att just detta projekt lyfts fram som ett bevis på att det är möjligt att driva en fossilfri skidanläggning.

Hur ska ni fira?

– Priset delades ut på SLAOs årsmöte under middagen, så då vart det lite firande. Men annars blir vi bara ännu mer motiverade att fortsatt arbeta proaktivt mot våra mål.

Varför vinner ni?

– Jag tror att den största anledningen är att vi vågar prova något nytt, vi är helt öppna och transparenta med både det så fungerar bra och de som inte går som planerat. Vi delar med oss av våra kunskaper och visar på att det går bara man vill samt har bra samarbetspartner längs vägen som går mot samma mål.  

“Hammarbybacken är vår test-hub och vår minsta skidanläggning så det var självklart att börja där”

Det är Hammarbybacken i Stockholm som får priset. Vad är unikt där?

– Vi har högt uppsatta hållbarhetsmål på SkiStar, där elektrifiering är en av pusselbitarna. För att vi ska lyckas är vi tvungna att börja testa och lära oss hur man elektriserar en fjällanläggning. Hammarbybacken är vår test-hub och vår minsta skidanläggning så det var självklart att börja där. Vi hade en tanke/vision om hur vi skulle kunna lyckas men vi var tvungna att testa testen i verkligheten och det gjorde vi. Vi förstod väldigt fort att vi inte komma lyckas med omställningen på egen hand utan att vi behöver bra samarbetspartners med samma målbild och driv som vi, vi insåg också att vi behöver arbeta ännu närmare våra leverantörer och få det att utveckla nästa generation av pistmaskiner för att vi ska lyckas i stor skala samt att vi inte för underskatta beteende förädlingen. Vi alla gillar att utvecklas men förändring kan ibland ta lite längre tid, och vi behöver få mer alla på resan.

Vad är den största utmaningen för att nå en fossilfri framtid i fjällen?

– Det är inte bara en utmaning, utan flera, det är som att lägga pussel och hitta alla rätta bitar. Men den största utmaningen för en fossilfri framtid i fjällen är att minska transporternas koldioxidutsläpp, eftersom bil och flyg dominerar resandet. Utbyggnad av laddinfrastrukturen och förbättrad kollektivtrafik är nödvändig men kostsam. Samtidigt krävs investeringar i förnybar energi och klimatanpassning för att säkra hållbar drift av fjällanläggningar. Slutligen behövs samarbete och finansiering för att möjliggöra omställningen.

Ge oss andra som kämpar med hållbarhet ett tips.

– Att varje insats räknas stort som smått, varje kwh som sparas eller kg koldioxid räknas. Alla kan göra någonting. Om du ska resa kan du åk kollektivt eller samåk, spana in Skistarshop second hand, eller varför inte hyr 😊.

Reseindustrins största utmaning? 

– Reseindustrin står inför en komplicerad utmaningar såsom klimatförändringar och påverkan på klimatet, överturism diskuteras mycket på flera destination där inte bara miljön men infrastrukturen och boende påverkas, sedan har vi en stark teknikutveckling som kräver smidiga, säkra lösningar och förväntningar från gäst, alla kräver förändringar i hur företagen och destinationerna arbetar. Lösningar som främjar hållbarhet, flexibilitet och innovation är avgörande för att branschen ska kunna anpassa sig till en föränderlig värld.

Namn: Fanny Sjödin 

Titel: Hållbarhetschef

Familj: Man och en dotter på 5 år

Bor: Värmdö, Stockholm, precis hemflyttade efter 2,5 år i Sälen

Senaste resa: Sälen  

Favoritnyckeltal: Nöjda gäster– eller om jag får vara lite omständlig i mitt svar så uppskattar jag dom gäster som faktiskt tar sig tid och kommer med feedback.

Favorithotell: Eknäs havshotell Koster

Favoritfärjebolag: De gula biltrafikfärjorna som tar mig ut på nya äventyr

Favoritkryssningsbolag: En upplevelse jag har kvar att njuta av 😊

Favoritreseapp: AirBnb och Omio – res i Europa enkelt

Flygbolag som jag åker helst med: Har ingen preferens, den som tar mig till destinationen i tid och har en bra miljöprofil

Favoritdestination: Hamburgsund på västkusten    

Min drömresa: Att få vara med familj och vänner i ett hus på franska Rivieran  

Detta vet vi inte om dig: Att jag alltid har ett anteckningsblock och ett pennfodral med gladafärgpennor med mig.