Annons:

Premium

Snart är Europas flyg på marschhöjd

Nästa höst är flygandet i Europa tillbaka på 2019 års nivå. Det framgår av Eurocontrols prognos, som har stora lokala variationer. Av: Leif Holmkvist.

I år görs 10,7 miljoner flygningar i de 44 länder som är med i ECAC (European Civil Aviation Conference). Ökningen från 2023 är 5,1 procent. Framåt nyår når flyget 96 procent av 2019 år siffror.

Nästa år vänts flygande i Europa öka med 3,7 procent och nå 11,1 miljoner flygningar. Därefter spås ökningen i basscenariot bli 2 procent om året för att nå 12 miljoner år 2030.

Eurocontrol garderar sin prognos för geopolitiska störningar, ekonomiska chocker och annat elände som kan drabba flygbranschen.

Under året har återhämtningen i sydöstra Europa varit betydligt snabbare än i övriga regioner, trots att flyget hämmas av krigen i Ukraina och Mellanöstern. I Norden väntas antalet flygning i år öka med 8,6 procent i Finland, 6,4 procent i Danmark, 4,5 procent i Sverige och bara 1,0 procent i Norge.

Eurocontrols siffror över flygbolagens resultat under första halvåret 2024 visar starka resultat för IAG och Turkish Airlines, förluster för Lufthansa och klent resultat för Air France-KLM och Norwegian.

På nytt jobb