Annons:

Så mycket rasar krogförsäljningen – Vista: “oroväckande”

Försäljningsvolymen minskade på princip alla restaurangkategorier under andra kvartalet 2024 jämfört med samma period 2023.  - Med tanke på de senaste två årens ekonomiska utveckling med kraftigt höjda räntor och hög inflation är det överraskande att försäljningsvolymen faktiskt inte minskat så tydligt förrän nu. Samtidigt är det lite oroväckande att minskningen kommer med fördröjning, säger Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Nöjesrestauranger, pubar och barer följt av trafiknära restauranger stod för de största nedgångarna medan hotellens restaurangförsäljning var den enda restaurangkategorin som visade en uppgång.

Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.

Restaurangernas totala försäljningsvolym minskade med 2,7 procent under andra kvartalet 2024 jämfört med motsvarande period föregående år. Lägst utfall hade nöjesrestauranger, pubar och barer (-5,9 procent). Högst utfall hade hotellens restaurangförsäljning (1,1 procent). I löpande priser ökade den totala restaurangbranschens försäljning med 1,7 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år.

– När inflationen nu ligger under målet är det viktigt att det kommer snabba och stora räntesänkningar så att hjulen i ekonomin kan börja snurra snabbare, avslutar Thomas Jakobsson.

Comments

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Våra regler är enkla:Håll en god ton. Visa respekt för dem vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras av redaktionen.

0 kommentarer Öppna