Detta är mina tankar om flygsökningar på nätet nu när till och Ryanair godkänner detta:
Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: Bäst är ju alltid att boka direkt på flygbolagets hemsida – om du bokar via en extern part så är det ju dem man ska kontakta om man behöver ändra något eller om det skulle bli förseningar etc. Men viss, det kan vara bra att kunna jämföra priser.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Bra för konsumenten att det är enkelt att söka och hitta bra flygförbindelser. Men jag är osäker på hur bra OTAernas konvertering blir framöver om det är så att du får något bättre pris och något mindre påstridiga förslag om tilläggsprodukter genom att boka direkt hos flygbolagen. Då tror jag en hel del konsumenter använder OTAer och metasök för att hitta rätt flyg, men så går direkt till aktuellt flygbolag och bokar där.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Jag tycker att det är bra att man snabbt kan få en överblick. Gäller i synnerhet destinationer där man inte har direktflyg.
Norge inför strikta nollutsläppsregler för kryssningsfartyg 2032. Är de galna eller i Norge eller kommer resten av världen att följa efter. Detta är mina åsikter om tuffa hållbarhetsmål långt in i framtiden.
Maria Koch, director of Sales HKC Hotels: Förhoppningsvis följer resten av världen efter, politiker och företag måste gå i första ledet när det gäller förändrade beteende mot en hållbar framtid.
Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Vi har inget annat val än att på alla sätt vara med att bidra till en hållbar värld. Det kommer att sättas många mål och göras många försök att bli mer hållbara. Allt kommer inte att lyckas och vi kommer säkert behöva anpassa våra åtgärder, men vi kommer alla behöva bidra. Det är bra att utmanas det kan komma nya innovationer genom det.
Kajsa Beausang, creative director Joyvoy Studio: Det är den enda hållbara vägen framåt.
Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: Det är bra med strikta regler men samtidigt måste det vara rimligt så att företagen har råd med omställningen – blir det alltför dyrt och svårt riskerar dessa bolag att inte finnas kvar eller flytta till andra länder. Bäst är att det är enhetliga regler inom hela Europa eftersom det bidrar till sund och rättvis konkurrenskraft.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Det är bra att politikerna sätter upp ambitiösa mål kring utsläppsreduktion. Men med det sagt så måste samma politiker också driva på och se till att vi också har god tillgång till någorlunda billig grön el och att produktionen av SAF-bränsle rampas upp rejält. Annars går inte ekvationen ihop. Människor vill garanterat resa, även i framtiden.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Norge är nog en europeisk maktfaktor när det gäller kryssningar, så det är nog bra att de agerar. Några milstenar utmed skulle nog inte skada.
Här vill jag driva ett litet hotell om några år:
Maria Koch, director of Sales HKC Hotels: Österlen.
Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Om jag hade obegränsat med pengar skulle jag köpa mig ett ställe i Spanien eller Frankrike där jag kunde kombinera min egen livsstil med ett litet exklusivt boende för gäster när jag har lust. Jag skulle ha ett härligt stort kök eller matsal där jag skulle bjuda på frukost eller middag när jag har lust och stänga när jag vill ut och resa. Det kommer inte att hända.
Kajsa Beausang, creative director Joyvoy Studio: Åland kan behöva fler roliga hotell.
Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: I Båstad eller strax utanför på vackra Bjärehalvön
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Är i ärlighetens namn inte så sugen på att driva små hotell. Jag är mer sugen på att upptäcka massa små dolda hotellpärlor utanför dom vanliga allfarvägarna.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: I Sverige: I Glommen utanför Falkenberg med utsikt över fyren Morups tånge och strandängarna. I Europa: Tänk Hotel Le Prese (googla gärna), i Le Prese i den Schweiziska kantonen Graubünden. Schweizisk struktur, italiensk kultur och kök, utsikt över berg och Lago Poschiavo och som pricken över i:et den smalspåriga Rhätische Bahn utanför knuten. Med sina 28 rum kvalar det in som litet hotell. Med 70 procents beläggning borde det bli i alla fall 25 MSEK i årsomsättning…
Greklands regering har presenterat ett reformpaket för att bromsa turismboomen, med åtgärder som hamnavgifter och förbud mot korttidsuthyrning i delar av centrala Aten. Vilket land i världen blir först med att förbjuda Airbnb och liknade tjänster?
Maria Koch, director of Sales HKC Hotels: En trend att begränsa pågår i Europa – kanske Italien blir först?
Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Vet ej.
Kajsa Beausang, creative director Joyvoy Studio: Det känns orimligt att ett helt land ska förbjuda detta. Städer, ja, men inte hela länder.
Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: Grekland?
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Tror inget land, som idag tillåter Airbnb, helt kommer förbjuda det. Men många länder kommer säkert strama upp regelverket kring kortidsuthyrning av bostäder.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Kanske just Grekland. Nu har viss också Bali dragit i handbromsen…
”…en utmaning eftersom inte heller turister gillar turister…”
Airbnb är det bästa som hänt hipster-turismen, men det sämsta som hänt många av världens roligaste stadsdelar. Hur ska vi lösa denna ekvation?
Maria Koch, director of Sales HKC Hotels: Begränsa dem, jag läser mig till att det kan skydda lokalbefolkningens bostadsbehov och som ovan begränsa effekterna av överturism.
Charlotte Blum, vd Unlimited Travel Group: Vet ej. Airbnb är ju på sitt vis jättebra och med lite reglering och vettiga spelregler så borde man ju kunna samspela på något konstruktivt sätt.
Kajsa Beausang, creative director Joyvoy Studio: Ja, det är frågan. Jag är egentligen emot alla typer av förbud, men jag är ju heller inte för att städer avfolkas. Jag har inget genomtänk svar på det.
Charlotte Holmbergh, director of Communications and Public Affairs Norwegian: Inte helt enkelt – det är kanske trist för de som bor permanent bredvid någon som bara hyr ut via Airbnb men samtidigt härligt att fler har råd att turista och för dem som inte gillar att bo på hotell. Nej jag har tyvärr inget bra svar på hur man kan lösa det.
Claes Pellvik, kommunikationschef, Ving/Nordic Leisure Travel Group: Genom att Airbnb och deras uthyrare, får spela med samma spelregler som oss andra i reseindustrin; Betala skatt, inte använda svart arbetskraft, ha brandsäkerhet i ordning, och inte överexploatera hyreslägenheter till att de facto bli som små lägenhetshotell.
Mats Nyblom, vd SRJ(k) AB: Ja, en utmaning eftersom inte heller turister gillar turister… I stället för att komma med en lösning kommer jag med en dystopi från min bok som i huvudsak handlar om järnvägar och det sena 1970-talet. Kanske kan denna bild förlösa energi hos någon med mer idéer kring denna fråga än vad jag har.
En liten betraktelse: ”Hur mycket resande tål världen? I många städer klagar man alltmer på de stora mängder turister som fyller staden till bredden. Det blir ingen plats för invånarna själva. Dystopisk framtidsvision: De stora städerna blir till ett slags tillrättalagda tivolin för turister som driver runt i horder, äter på enkla restauranger och fotograferar de marknadsförda tydligt utmärkta sevärdheterna. Stadsresorna blir en lågstatus-verksamhet för de miljarder människor i den alltmer urbaniserade världen som bebor de stora städernas förorter och inte har något meningsfullt att göra i sin kala avhumaniserade hemmiljö. I stället för att resa blir verklig status att ha en egen avskild plats (ju större desto bättre) som man i lugn och ro kan utveckla och vårda utan att trängas med andra. Kanske är det på väg att bli så. ”