Annons:

Facket rasar mot “gratisjobb” i besöksnäringen

Sydsvenskan granskar restaurangbranschen i Skåne och hittar jobb som ställs in i sista minuten och krav på gratisarbete när unga söker jobb.  – Det är en avart som finns i branschen, säger Johan Svensson på Hotell- och restaurangfacket.

Malin Cato som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket leder en särskild insats för unga i arbetslivet och reagerar på uppgifterna i Sydsvenskan.

– Som ung ska man få en introduktion och man ska få en handledare. Introduktionen ska innehålla information om de risker som finns och det är reglerat vilket ansvar unga får ha, säger Malin Cato.

Lagstiftningen säger att man ska vända sig till arbetsgivaren vid problem. Men vad händer om det är arbetsgivaren som är problemet?

– Man kan tipsa Arbetsmiljöverket. Och prata med en vuxen som du har förtroende för, säger Malin Cato till Sydsvenskan.

Detta är en crew-bild från Burger Kings pressavdelning. Personen på bilden har inget direkt med artikelns innehåll att göra.

Hotell- och restaurangfacket har flera aktuella anmälningar som gäller Burger King. Den stora snabbmatskedjan är speciell på så sätt att den har kollektivavtal, vilket inte alltid finns på mindre arbetsplatser. 

Enligt en 18-åring som Sydsvenskan har pratat med och som jobbade extra på snabbmatsrestaurangen under ett års tid, bokade arbetsgivaren systematiskt upp personal i förväg men ställde in arbetspasset samma dag.

– Chefen tog bort timmar från ens schema och kunde skicka hem en efter en timme så att man inte fick betalt resten av dagen, berättar 18-åringen som jobbade på Burger King i Malmö fram till nyligen.

Marcus Persson som leder elva Burger King-restauranger, inklusive den där 18-åringen jobbade, svarar i mail att han inte känner igen påståendet och utvecklar:

”Vi är mycket noggranna i vår schemaläggning för våra 457 medarbetare. Restaurangernas ekonomi är idag mycket hårt ansträngd. Ingen anställd på heltid och ingen som arbetar längre pass utan man jobbar korta pass för att anpassa bemanning efter kundtillströmning.”

Stämmer det att personal kan tvingas gå hem efter en timme, trots att man varit uppbokad på fler timmar?

Marcus Persson: ”Jag har tyvärr ingen kännedom om denna specifika situation, men kommer att säkerställa att inget skett som gått emot en rättvis arbetsplats och våra interna policys.”

Kommentarer är stängda.