”Det korta svaret är att värmeböljor har en betydande inverkan”
En stor skogsbrand har nått de norra utkanterna av Greklands huvudstad Aten. Tusentals människor har evakuerats och hundratals brandmän, fordon, flygplan och helikoptrar deltar i släckningsarbetet. Just nu domineras många nyhetskanaler av den senaste kraftiga skogsbrand vid Medelhavet. Dylika rapporter har kommit på löpande band sedan början av sommaren.
Hur påverkas just nu resenärer och resebranschen av extrema värmeböljor och naturkatastrofer när generativ AI analyserar vad som pågår? Resesajten Skift bad sin chatbot om svar.
Det korta svaret är att värmeböljor har en betydande inverkan på detsamma. Enligt rapporter från paraplyorganisationen European Travel Commission anser cirka 7,6 procent resenärer att extrema vädersituationer – vilket inkluderar värmeböljor – är ett stort problem när resor planeras. Inte minst under högsäsongen mellan juni och november. Oron leder i sin tur till förändringar i resebeteende, med turister som hellre väljer kallare destinationer för att undvika den extrema värmen.
Trots den växande oron har efterfrågan på resor ökat sedan pandemirestriktionerna togs bort. Företag i resebranschen har noterat att hettan ännu inte har orsakat ett avgörande antal avbokningar, men situationen kan komma att förändras när värmeböljorna blir mer intensiva och frekventa.
Lyxreserådgivare förutspår också att framtidens reseplanering kommer att vara påverkad av klimatförändringarna – något som redan nu börjat få resenärer att välja destinationer i Skandinavien som inte förr varit typiska för sommarsemester. De märker en tydlig ökning av intresset för Norge och Köpenhamn.
Ett av de länder som är mest utsatt för extrema värmeböljor och dess konsekvenser är Grekland. New York Times rapporterar att minst tio utländska turister anmälts saknade eller hittats döda i landet under årets sommarsäsong. Sevärdheter som Akropolis har tvingats stänga efter att köande besökare svimmat av värmeslag.
”Det är en verklig risk eftersom de stora spanska områdena för sol- och badturism – områden som är mest beroende av turism”
Även i Spanien är man orolig för extremt höga temperaturer. The Guardian citerar Héctor Tejero, chef för hälsa och klimatförändring på landets hälsodepartement, som menar att ”extremhettan som uppstår allt oftare i Spanien utgör en risk för massturismen”. Tejero påpekar också att antalet värmeslag med dödlig utgång bland turister över 50 års ålder ökade i fjol.
– Det är en verklig risk eftersom de stora spanska områdena för sol- och badturism – områden som är mest beroende av turism – är de platser i Spanien där konsekvenserna av klimatförändringarna kommer att vara störst. Det finns en klar risk att områden med mest turism kommer att vara obeboeliga på grund av fler värmeböljor och betydligt varmare nätter.
Värmeböljor kan också komplicera flygresor. Höga temperaturer kan tvinga flygplan att minska vikten, vilket kan orsaka alla möjliga slags problem då exempelvis litermängden bränsle, bagage eller till och med passagerare måste lastas av.
I juli rapporterade New York Times att medlemmar i amerikanska fackförbundet Association of Flight Attendants upprepade gånger har uppmanat det inhemska transportdepartementet att fastställa minimistandarder för kabintemperaturer. De har uttryckt oro över farorna med värmeslag och andra värmerelaterade sjukdomar.
I Mellanöstern har hotell i Dubai, där temperaturen nyligen nådde över 40 grader, sänkt priset per natt för att locka resenärer vilka kanske håller sig borta i rädsla för hettan. I juni och juli låg genomsnittspriset per hotellnatt på 250 amerikanska dollar (cirka 2 700 kronor). En sänkning på 42,5 procent jämfört med det årliga genomsnittspriset för perioden, som är 435 amerikanska dollar (cirka 4 700 kronor).